Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Leveranciers dwingen webwinkels minimumprijzen op

Leveranciers verbieden webwinkels om kortingen te geven op hun producten en leggen ze minimumprijzen op. Een winkel die daar onder gaat zitten, krijgt geen producten meer. Zulke prijsafspraken zijn verboden, maar komen volgens toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) steeds vaker voor.

NOS bericht dat deze minimumprijzen onder druk van de fysieke winkels worden opgelegd. Zij kunnen niet concurreren met de lagere prijzen van webwinkels en dwingen daarom hun leveranciers om kortingen te verbieden. Op deze manier proberen zij hun concurrentiepositie te beschermen.

Consumenten
Volgens thuiswinkel.nl, de brancheorganisatie voor webwinkels hebben meerdere sectoren te maken met de verplichte minimumprijzen. CEO Wijnand Jongen stelt dat het probleem overal speelt waar grote fabrikanten de markt beheersen. Hij vindt dat dit soort prijsafspraken niet meer van deze tijd zijn, mede doordat ze naast webwinkels ook consumenten raken. Zij krijgen nu immers niet meer de laagste prijs.

Boetes
Aangezien de prijsafspraken vaak mondeling worden opgelegd, kan het lastig zijn om te bewijzen dat leveranciers hun macht misbruiken. Desondanks heeft ACM nu werk gemaakt van een concrete zaak en ook invallen gedaan. De toezichthouder wil niet dat het hierbij blijft en roept webwinkels op om relevante mails en documenten, die als bewijs kunnen dienen voor machtsmisbruik, op te sturen. ACM kan boetes opleggen tot 10% van de omzet van een bedrijf.

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres