Magnifying glass Close

Leveranciers dupe van ‘shutdown’ VS

De overheid zorgt in de Verenigde Staten voor een groot deel van de inkomsten. Liefst 82 procent van de private, beursgenoteerde ondernemingen haalt haar inkomsten uit overheidsopdrachten. De gevolgen van de ‘shutdown’ zijn dan ook goed voelbaar voor leveranciers.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie gaat 350.000 mensen weer aan het werk zetten, dat meldt het Financieele Dagblad. Het gaat hierbij om 90 procent van het totale personeel.

De zet van het ministerie van Defensie is mogelijk doordat een wet dit mogelijk maakt. Deze wet stelt dat als de de veiligheid van het land in het geding komt, de medewerkers weer aan de de slag moeten, ongeacht de sluiting van de Amerikaanse overheidsdiensten door het oplopende begrotingstekort. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer medewerkers verantwoordelijk zijn voor de paraatheid van Amerikaanse militairen. Deze wet pakt gunstig uit voor een aantal leveranciers van de Amerikaanse overheid. Bij bijvoorbeeld vliegtuigbouwer Lockheed Martin kunnen weer mensen aan het werk.

Leveranciers sturen medewerkers met verlof
Niet alleen leveranciers van het ministerie van Defensie worden beïnvloed door de ‘shutdown’. Ook product- en servicegerichte supply chains die andere Amerikaanse overheidsinstanties ondersteunen op het gebied van inkoop worden geraakt. Zo kondigde Boeing, een van de belangrijkste contractanten van de Amerikaanse overheid, aan binnenkort ook mensen met verlof te sturen.

Geen shutdown in Nederland
Vooralsnog is er geen sprake van ‘Amerikaanse toestanden’ in Nederland. Minister Dijsselbloem van Financiële Zaken opende afgelopen week de gesprekken met de oppositie om begrotingsplannen aan te passen, maar hij voorziet geen vergelijkbare problemen als in Amerika. Wel zegt hij tegen de NOS dat het er “niet simpeler op zal worden” als de oppositie zijn voorstellen van tafel veegt. Een volledige ‘shutdown’ zal er ook volgens staatsrechtspecialisten Van Emmerik en Diamant in Nederland niet snel van komen. In extreme omstandigheden mag de overheid volgens hen nog altijd een derde van het bedrag van de begroting van vorig jaar uitgeven.

Partner van Inkoperscafé

Wil je alles weten over je mogelijkheden als inkoper bij ?

Ontdek het nu!
Partner van Inkoperscafé

Wil je alles weten over je mogelijkheden als inkoper bij ?

Ontdek het nu!

Reacties (2)

Sander van den Broek 16 oktober 2013 11:16 uur

Bijna een complete column :-) Op naar de participatiemaatschappij!

16 oktober 2013 11:05 uur

Dit is een zeer intrigerend en veelzeggend bericht. De federale overheid in de US, net als in Nederland de Rijksoverheid, behalve soupeur van enorme belastingbedragen ten behoeve van de instandhouding van het eigen overheidsapparaat, ook een machtig doorgeefluik van opdrachten aan het bedrijfsleven voor dienstverlening en leveringen ten behoeve van burgers. Veel van deze opdrachten worden door lokale overheden uitgevoerd, waarvoor Den Haag aan hen dan weer een bedragen uit “de grote pot” doorgeeft. De verrekening is dan ook eenvoudiger; gemeenten kunnen de tekorten (als gevolg van ongecoordineerde inkoop) bij de burger innen, want de lokale overheid berekent de tarieven dmv een omslagstelsel. Wat het dit jaar heeft gekost, dat gaat u volgend jaar betalen. Weg inkoopprikkel. Maar ik dwaal af. Nu kun je aan veel inkoopdebacles wel zien dat nu juist de overheid niet zo goed is in inkopen. Waarom wij burgers al die diensten en leveringen via de overheid betrekken is geen rationele keuze, maar het is ons overkomen. We zijn ontzorgd en betuttelt. Inmiddels zijn we 5 x beter opgeleid dan vijftig jaar geleden, en van veel korte digitale lijnen voorzien. Een goede opdrachtgever zorgt ervoor dat de leverancier niet (alleen) van zijn opdrachten afhankelijk is of wordt; het bericht waarop ik reageer zou dan niet geschreven zijn. Mooi moment voor leverancier en burger om zich eens te bezinnen… Wat doét die overheid nu? Burgers zouden veel zaken onderling kunnen inkopen en regelen, van zorg tot afvalverwerking, en van scholing tot straatverlichting, van kleine infrastructuur in de wijk tot omgevingsonderhoud. De coöperaties op het gebied van energie, de ZZPer broodfondsen, laten zien dat het do-able is. Leveranciers zouden eens moeten overwegen om in dié markt te stappen, en die vernieuwende directe dienstverlening en levering aan burgers of burgerinitiatieven vorm te geven. Zo kom je van die overheid als onbetrouwbare opdrachtgever af, en heb je een markt waarin risico’s en kansen veel beter te spreiden zijn!

Partner van Inkoperscafé

Wil je alles weten over je mogelijkheden als inkoper bij ?

Ontdek het nu!
Sluiten

Inloggen

of met e-mailadres