Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Lage vraag en stijgend aanbod laten ijzerertsprijs dalen

De ijzerertsprijs is na een aantal zeer succesvolle maanden met 21 procent flink gedaald. September was daarmee de slechtste maand sinds mei 2016. Tussen half juni en eind augustus steeg een ton ijzererts nog met 62 procent van 55 naar 80 dollar. Dat meldt IEX.nl.

Oktober zal ook niet veel beter woorden. De prijs voor ijzererts daalde deze maand al tot onder de grens van 60 dollar. Dat is al meer dan drie maanden niet meer voorgekomen. Goldman Sachs, een internationale investeringsbank, verwacht dat de prijs van ijzererts in het vierde kwartaal ook onder de 60 dollar blijft. Een reden voor deze daling is de bezorgdheid over een lagere vraag uit China, terwijl het aanbod van ijzererts blijft stijgen.

Beperkingen China
China neemt, vanwege duurzaamheidsoverwegingen, ingrijpende maatregelen omtrent de staalproductie en ijzerertsproductie. De staalproductie wordt bijvoorbeeld beperkt en die beperkingen kunnen oplopen tot vijftig procent. Volgens schattingen zal China uiteindelijk 30 miljoen ton staal minder produceren. Ook de ijzerertsproductie wordt beperkt. Vanwege de lage kwaliteit en de hoge milieubelasting zal een derde van de mijnlicenties worden ingetrokken.

Australië
De Australische centrale bank waarschuwde eind augustus al voor een daling van de prijs van ijzererts. Australië is de grootste exporteur van ijzererts en is daarom erg afhankelijk van de ijzerertsmarkt. Een beweging in de prijs van ijzererts kan namelijk erg veel invloed hebben op de koers van de Australische dollar.

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres