Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Lage prijs leidt tot tekort medicijnen

Er heerst een tekort aan goedkope, veelgebruikte medicijnen zoals bloeddrukverlagers. Dit komt, volgens een studie van Berenschot, doordat zorgverzekeraars een lage prijs voor deze medicijnen hanteren. Leveranciers zijn daardoor niet altijd in staat medicijnen te leveren. Dat meldt het Financieele Dagblad.

Nederland probeert de uitgaven aan veelgebruikte medicijnen te beheersen door een scherp inkoopbeleid. Daardoor waren er in 2016 710 medicijnen langere tijd niet leverbaar. Het gaat hier vooral om generieke medicijnen, waar geen patent meer op zit. Volgens de studie van Berenschot zijn de tekorten aan generieke medicijnen in Nederland groter dan in andere Europese landen. De onderzoekers concluderen dat er waarschijnlijk een verband bestaat tussen het scherpe inkoopbeleid en de tekorten.

Kleine voorraden
Verzekeraas maken nu bijvoorbeeld afspraken met één apotheek of groothandel voor één jaar. Deze leveranciers houden daarom kleine voorraden aan, omdat zij hun voorkeurspositie kunnen verliezen en daardoor hun voorraad niet meer kunnen verkopen. Berenschot denkt dat die kleine voorraden een van de oorzaken zijn van het grote aantal tekorten in Nederland.

Oplossing KNMP
Voorzitter Gerben Klein Nulent van KNMP, de brancheorganisatie voor apothekers, vindt dat het daarom tijd is voor een versoepeling van het scherpe inkoopbeleid. Verzekeraars zouden afspraken moeten maken met meerdere producenten om middelen voor een vaste, lage prijs te leveren. Bovendien pleit de KNMP voor langer lopende contracten.

Conclusie is aanvechtbaar
De zorgverzekeraars zijn nog niet helemaal overtuigd van de ideeën van KNMP. Henk Eleveld van Menzis vindt dat de conclusies van Berenschot aanvechtbaar zijn, omdat slechts een relatief klein deel van de tekorten aan medicijnen te verklaren is door het scherpe inkoopbeleid. Hij verwacht ook een daling van de tekorten nu de verzekeraas de levering van generieke medicijnen strikter zijn gaan controleren.

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres