Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Lage lonen en kinderarbeid in kledingindustrie Bangladesh

De gemiddelde werknemer in de Bengalese kledingindustrie werkt nog steeds onder het minimumloon. Daarnaast is er ook sprake van kinderarbeid. Dit meldt Duurzaamnieuws op basis van het rapport Branded Childhood, dat werd gepubliceerd door de Stop Kinderarbeid coalitie en SOMO.

De Europese Unie koopt bijna 50 procent van zijn totale textielproductie in Bangladesh. Veel internationale kledingmerken en retailers, zoals H&M, C&A en Esprit, laten daar hun kleding maken. Een aantal van deze internationale kledingmerken koopt in bij de fabrieken die in het rapport onderzocht werden.

Afname
De kinderarbeid in op export gerichte kledingfabrieken in Bangladesh is de afgelopen jaren wel afgenomen. Dit komt mede door het ‘zero tolerance’ beleid van de inkopende bedrijven. Dit rapport richtte zich echter op een meer verborgen onderdeel van kinderarbeid. 75 werknemers met kinderen uit 14 verschillende kledingfabrieken werden hiervoor geïnterviewd.

Indirect
De werkende kinderen die in het rapport besproken worden, maken geen deel uit van de toeleveringsketen van de inkopende bedrijven. De kinderen zijn namelijk kinderen van de textielarbeiders. Ze werken thuis of in andere bedrijven en niet altijd in dezelfde sector. De werknemers ontvangen vaak lage lonen en maken lange werkdagen, waardoor de kinderen zelf ook moeten werken.

Verantwoordelijkheid
Volgens Gerard Oonk, senior beleidsmedewerker van de Stop Kinderarbeid coalitie, moeten bedrijven ook de ‘indirecte kinderarbeid’ aanpakken. Bedrijven moeten daarom de invloed van hun inkooppraktijken op de werknemers én hun kinderen beoordelen. Stop Kinderarbeid en SOMO willen dat bedrijven maatregelen treffen om een leefbaar loon en goede werkomstandigheden voor de werknemers in hun toeleveringsketen te waarborgen, zodat kinderen weer naar school kunnen gaan.

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Mis niets en ontvang een gratis e-book!

Schrijf je nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief. Zo krijg je het laatste inkoopnieuws automatisch in je mailbox en ontvang je het e-book 'ICT-contracten & contract-management: tips, trucs en juridische valkuilen.'