Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Kritische medicijnen niet geleverd bij harde Brexit

Ongeveer 50 kritische geneesmiddelen die uit het Verenigd Koninkrijk worden geïmporteerd, zullen mogelijk niet beschikbaar zijn wanneer het land zonder deal de EU verlaat. Dat heeft minister van Medische Zorg Bruno Bruins in een brief aan de Tweede Kamer laten weten. Apothekers en medicijngroothandelaren zijn op de hoogte gesteld.

Volgens de NOS heeft het ministerie alle 2700 medicijnen die vanuit het VK worden geïmporteerd tegen het licht gehouden. Daaruit is gebleken dat voor de meeste geneesmiddelen een alternatief binnen de EU gevonden kan worden. Van de producten waar geen alternatief voorhanden is, zijn er ongeveer 50 cruciaal, omdat ze gebruikt worden voor de behandeling van kwetsbare groepen of levensbedreigende aandoeningen.

Bezorgdheid
Het ministerie heeft slechts aan apothekers en medicijngroothandelaren laten weten om welke 50 medicijnen het gaat. Zij kunnen zo tijdig maatregelen nemen door bijvoorbeeld te kijken of ze in een ander land kunnen inkopen. Apothekers kunnen ook proberen om zelf de medicijnen te maken. De lijst zal niet publiekelijk bekendgemaakt worden, om bezorgdheid, hamsteren en prijsspeculatie te voorkomen.

Uitzonderingen
Als er toch grote problemen ontstaan, kunnen er volgens Bruins uitzonderingen worden gemaakt om kritische middelen ook na een harde Brexit te kunnen importeren. Daarnaast heeft de minister zorginstellingen opgeroepen om na te kijken welke medische hulpmiddelen uit het VK komen, of daar geregistreerd staan. Vervolgens zouden zij bij fabrikanten moeten aandringen om de registratie naar een ander EU-land over te schrijven.

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres