Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Kostenstijgingen belemmeren bouwprojecten

De oorlog in de Oekraïne is de derde prijsschok waarmee de bouwsector te maken heeft na de coronapandemie en de stijging van de energieprijzen. De grote onzekerheden maken het moeilijk om prijsstijgingen af te dekken. Dit kan zorgen voor uit- en afstel van bouwprojecten.

De prijsstijging gaat momenteel zo snel dat er alleen dagprijzen zijn, waarmee het risico van verdere prijsstijgingen van bouwmaterialen nauwelijks is af te dekken. Commercieel directeur Ted Peek van bouwkostenbureau BDB denkt dat de bouwproductie zeker gaat lijden onder de gestegen prijzen. “Het was niet heel lang geleden normaal om de prijs voor bouwmaterialen een kwartaal of halfjaar vast te zetten. Dat is nu niet meer mogelijk”, zegt Leontien de Waal, Sector Banker Bouw bij ABN Amro in het FD.

Brede prijsstijgingen

De kostenstijgingen treffen de bouwsector in alle geledingen. Aannemers, onderaannemers en zzp’ers hebben direct last van de hoge brandstofkosten voor materieel en vervoer. Van bepaalde bouwmaterialen zoals hout stijgt de prijs door verstoringen in de toeleveringsketen. De hoge olie- en gasprijzen drijven weer de kosten op van aardoliegerelateerde en energie-intensieve producten als baksteen, aluminium, staal, beton, glas, asfalt, isolatiemateriaal, kunststof en coatings.

Verdringingseffect

Volgens Peek van BDB was een gemiddeld object zoals een woning of een kantoor in februari 10% duurder ten opzichte van een jaar eerder. Daar zitten de eerste spanningen rond Oekraïne in verwerkt, maar nog niet de gevolgen van de oorlog. De kosten gaan verder stijgen. In de bouw wordt veel vuren en larikshout en berkenmultiplex uit Rusland, Oekraïne en Wit Rusland gebruikt. Directeur-eigenaar Robbert Jan Dekker van Koninklijke Dekker, leverancier en maker van hout en houtproducten, zegt in het FD dat die aanvoer volledig tot stilstand is gekomen. Hij stelt dat er nog genoeg hout in de pijplijn zit, maar dat er een verdringingseffect optreedt: iedereen duikt op markten, hout- en kwaliteitssoorten die nog wel beschikbaar zijn. “Dat heeft impact op de prijzen die toch al hard omhoog waren gegaan”, aldus Dekker.

Bron: FD

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Mis niets en ontvang gratis E-book!

Schrijf je nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief. Ontvang het laatste inkoopnieuws automatisch in je mailbox en ontvang het e-book 'De 6 juridische topics bij de inkoop van IT'.