Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Kortere supply chain door 3D printing

3D printing kan de supply chain voor consumentenproducten flink inkorten, omdat de productie dichter bij de klant kan plaatsvinden. Dat stelt Supply Value naar aanleiding van een onderzoek. Voor industriële producten, waar veelal staal voor nodig is, is de 3D printtechniek echter nog niet goed genoeg. 

Voor kunststof producten hoeft het product na het 3D printen enkel schoongemaakt en geschuurd te worden. De productie van consumenten producten is gemakkelijk te verplaatsen, omdat het bijna volledig geautomatiseerd is en er weinig nabewerkingsstappen nodig zijn. Producten kunnen op den duur zelfs thuis geprint worden, menen de onderzoekers.

Minder warehousing kosten
Volgens Supply Value zien steeds meer bedrijven de voordelen in van 3D printing. Naast customized producten, zorgt 3D printing ook voor minder warehousing kosten door lagere voorraad en de verandering van grondstof. De kracht van 3D printing zit in het economisch produceren van kleine series, doordat er geen mallen nodig zijn en grondstoffen efficiënter gebruikt worden. Grondstoffen worden alleen toegevoegd in plaats van verwijderd, waardoor verspilling wordt tegengegaan.

Niet geschikt voor industrie
De 3D printing techniek moet nog verbeterstappen ondergaan, voordat het geschikt is voor het maken van industriële producten. Het productieproces is der mate kritisch en industriële kwaliteitseisen zijn zo hoog dat er na het 3D printproces nog geen kant-en-klaar product ligt. Traditionele metaalbewerking is nog steeds nodig om de geprinte onderdelen na te bewerken.

Doorbraak laat op zich wachten
De echte doorbraak van 3D printing in de industrie laat nog op zich wachten. Om dit te bereiken dienen 3D print machines direct eindproducten te kunnen produceren, zoals bij consumentenproducten wel al het geval is.

 

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Mis niets en ontvang gratis E-book!

Schrijf je nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief. Ontvang het laatste inkoopnieuws automatisch in je mailbox en ontvang het e-book 'De 6 juridische topics bij de inkoop van IT'.