Magnifying glass Close

KLM gaat 700 miljoen bezuinigen

KLM gaat de komende vijf jaar 700 miljoen euro bezuinigen. Dit heeft president-directeur Pieter Elbers van KLM donderdag bevestigd. Volgens Elbers moet deze 700 miljoen euro komen uit de inkoop, personeel en arbeid en productiviteit. Gedwongen ontslagen zijn nu nog niet aan de orde, maar KLM stopt al wel direct met het aannemen van Nederlands cabinepersoneel.

Het bedrijf gaat kosten besparen door onder andere te bezuinigen op inkopen bij leveranciers. Met de aanschaf van zuinigere toestellen, zoals de Boeing 787 Dreamliner, moet de brandstofrekening omlaag worden gebracht.

Meer uitbesteding
De harde ingrepen van Elbers zorgen ervoor dat de vakbonden op tilt slaan. Zowel de cabinebond VNC, als De Unie zijn overdonderd door het besluit van de KLM-directie en geven aan dat het vertrouwen ernstig is geschaad. Het cao-overleg moet namelijk medio december nog beginnen. Bestuurder Swen Laarveld van De Unie geeft in een gesprek met de Telegraaf aan: “Elbers gaat er met een gestrekt been in. Wij vrezen meer uitbesteding van werk en er zijn ook al signalen dat een groot deel van het onderhoud gaat verdwijnen, net als de vracht. Dat is een schokkende ontwikkeling.”

Niets doen is geen optie
“Het moet allemaal sneller, flexibeler, eenvoudiger en goedkoper om de sterk groeiende concurrentie het hoofd te bieden. Investeren in vloot, product en innovatie is noodzakelijk”, aldus Elbers tegenover de Telegraaf. KLM heeft last van luchtvaartmaatschappijen uit de Golfregio en prijsvechters. Ook traditionele partijen, zoals Lufthansa en British Airways zitten de onderneming dwars. Elbers licht toe aan Nu.nl: “Zij hebben enkele jaren geleden een grootschalig verandertraject ingezet, waardoor ze nu sneller, beter en goedkoper zijn”. Niets doen is volgens de topman geen optie. Het reorganisatieprogramma begint in 2015.

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen

of met e-mailadres