Magnifying glass Close

Kleine bedrijven maken grote kosten door regelgeving

Administratieve lasten drukken onevenredig zwaar op het kleinbedrijf. Kleine bedrijven besteden 9% van hun toegevoegde waarde aan administratieve verplichtingen. bij middelgrote bedrijven is dat 2% en bij grote bedrijven zelfs maar 1%. Dit schrijft onderzoeksbureau EIM in zijn rapport “Onevenredig Belast! Administratieve lasten in het kleinbedrijf 2002”.

Kleine bedrijven (tot 10 werknemers) maken veel kosten door (sector)specifieke wetgeving op het gebied van milieu en op het gebied van verkeer en waterstaat. Deze twee wetgevingsterreinen maken ruim 40% uit van de totale administratieve lasten in het kleinbedrijf. In het grootbedrijf (vanaf 100 werknemers) is dit slechts 8%. Daarnaast kent het kleinbedrijf een grote belasting als gevolg van niet-personeelsgerelateerde belastingwetgeving. zoals de inkomstenbelasting.

Administratieve lastenverlichting voor het kleinbedrijf
De administratieve lasten voor het kleinbedrijf kunnen volgens de onderzoekers worden beperkt door deze bedrijven vrij te stellen van bepaalde informatieverplichtingen (met name in de belastingwetgeving en de sociale zekerheid). door samenwerking van toezichthouders en inspectiediensten waardoor dubbele inspecties worden voorkomen en door gegevensvragen van de overheid en eenmalige gegevensverstrekking vanuit bedrijven samen te voegen.

Het leveren van gegevens leidt namelijk tot een zware belasting. juist in het kleinbedrijf. Bij nieuwe en gewijzigde regels van de overheid zou meer aandacht moeten zijn voor de problemen die kleine bedrijven ondervinden door alle informatieverplichtingen.

Uit het rapport blijkt verder dat kleine ondernemingen vaak onvoldoende op de hoogte zijn van wettelijke verplichtingen.

Bron: KvK.nl

Partner van Inkoperscafé

Wil je alles weten over je mogelijkheden als inkoper bij ?

Ontdek het nu!
Partner van Inkoperscafé

Wil je alles weten over je mogelijkheden als inkoper bij ?

Ontdek het nu!

Reacties

Partner van Inkoperscafé

Wil je alles weten over je mogelijkheden als inkoper bij ?

Ontdek het nu!
Sluiten

Inloggen

of met e-mailadres