Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Kledingmerken aangeklaagd vanwege onveilige fabrieken Bangladesh

Twee kledingmerken die het Bangladesh-akkoord hebben ondertekend, houden zich niet aan de overeenkomst. Dat stellen de internationale vakbonden IndustriALL en UNI. Zij eisen dat de bedrijven zich alsnog houden aan de gemaakte afspraken over de veiligheid in de Bengaalse kledingfabrieken. Ze zouden herstelwerk moeten doen aan de gebouwen en gevarengeld moeten betalen aan arbeiders. Dat schrijft NOS.

Vier en een half jaar geleden stortte het Rana Plaza in Bangladesh in elkaar. In de textielfabriek met acht verdiepingen werkten duizenden arbeiders aan kleding voor de westerse markt. 1100 mensen kwamen bij de ramp om het leven. Nadien bleek er veel mis te zijn met de veiligheidseisen van het gebouw. Na deze ramp werd het Bangladesh-akkoord in het leven geroepen. Kledingmerken gingen voortaan hun fabrieken controleren op veiligheidseisen en er kwam geld voor betere gebouwen. Intussen hebben meer dan 200 kledingmerken en vakbonden het akkoord ondertekend.

De vakbonden hebben de twee kledingmerken aangeklaagd. Vorige week oordeelde het Permanente Hof van Arbitrage in Den Haag dat de klacht kan worden behandeld. Uit de documenten van de zaak blijkt dat de aanklachten al ruim een jaar geleden zijn ingediend, maar geheim moesten blijven. In de rechtbankdocumenten staat daarom ook niet om welke kledingbedrijven het gaat. In maart 2018 is de eerste hoorzitting in de zaak.

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres