Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Kledingindustrie stelt duurzame doelen

Bij de productie van kleding moet de CO2-uitstoot in 2030 30% gereduceerd zijn. Daarom moet de kledingindustrie onder meer prioriteit geven aan materialen met een geringe klimaatimpact. Deze afspraken zijn onderdeel van een ‘duurzaam’ handvest, vastgesteld tijdens de klimaattop in Katowice, waar ruim 40 grote modemerken zich aan gecommitteerd hebben.

De kledingindustrie wil in 2050 volledig CO2-vrij werken. Dit handvest, het resultaat van een onderhandelingstraject onder toezicht van de klimaatwerkgroep van de Verenigde Naties, wordt gezien als een tussenstap richting het realiseren van die doelstelling. Het is ondertekend door onder meer Adidas, Burberry en H&M Groep.

Kolen
Volgens Duurzaam Bedrijfsleven wordt in het handvest de gehele keten onder de loep genomen, vanaf de keuze van grondstoffen tot aan de logistiek. Zo is het de bedoeling om vanaf 2025 geen kolen meer te gebruiken voor het verwarmen van ketels, en moeten er bij de distributie nu al meer elektrische voertuigen worden ingezet.

Hergebruik
Het handvest stelt dat de industrie ook moet inzetten op het veranderen van consumentgedrag, door consumenten bewust te maken van hun milieu-impact en ze te stimuleren de levensduur van kleding te verlengen. Daarbij wordt in het bijzonder de nadruk gelegd op hergebruik. In Nederland wordt nu slechts 30% van de kleding na gebruik ingezameld, zo blijkt uit cijfers van MVO. Hierdoor verdwijnt ruim 135 miljoen kilo aan textiel in de afvalbak zonder dat het gerecycled kan worden.

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres