Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Kippenboeren pleiten voor meer regulering

De pluimveesector wil grotere investeringen, strengere controles en meer regulering om de voedselveiligheid in de eierproductieketen te verbeteren. Dat blijkt uit een rapport die de sector zelf heeft aangeboden aan minister van Landbouw Carola Schouten. Aanleiding hiervoor is de fipronil-affaire die de industrie vorig jaar tussen de 65 miljoen euro en 75 miljoen euro kostte.

Het rapport van Werkgroep Versterking Zelfregulering Eierketen (WVZE) stelt onder meer dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) pluimveehouders niet op tijd heeft geïnformeerd over de gevaren rond fipronil Tegelijkertijd maakt het rapport ook duidelijk dat de informatievoorziening van de NVWA werd bemoeilijkt door de huidige wet- en regelgeving. Daarnaast is het huidige NVWA-meldpunt waar onregelmatigheden in de eiproductie aangegeven kunnen worden bij veel kippenboeren onbekend. Boeren die het wel kennen vrezen dat een melding kan leiden tot een blokkade van het bedrijf. De werkgroep pleit daarom voor het openen van een nieuw laagdrempelig meldpunt.

Keumerk

Ook kwaliteitswaarborgsysteem IKB Ei zal beter moeten functioneren volgens het rapport. Op dit moment is ruim 80% van de Nederlandse pluimveehouders daarbij ingeschreven, maar de werkgroep vindt dat de overheid alle pluimveebedrijven moet verplichten zich te houden aan de voorschriften van het keurmerk.

Hogere kosten

Momenteel kost deelname aan IKB Ei 800 euro per stal. Het WVZE-rapport pleit voor een verdubbeling van die kosten, omdat het wil dat eieren voortaan in iedere stadium van de productie gecontroleerd worden op giftige stoffen. Bovendien wil de werkgroep dat het keurmerk een onafhankelijke Raad van Bestuur krijgt zonder binding met de pluimveesector.

Reactie overheid

Vanuit de overheid is nog niet gereageerd op het rapport. Het officiële onderzoek naar de fipronil-affaire wordt geleid door oud-minister Winnie Sorgdrager. Verwacht wordt dat zij komende maand haar resultaten zal publiceren. Zowel minister Schouten als de NVWA zullen pas daarna met een reactie komen.

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres