Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Kinderrechtenschendingen in productie auto’s en elektronica

Producenten in de auto- en elektronica industrie zijn zich er niet van bewust dat het mineraal mica in veel van hun producten zit. Eveneens zijn zij zich er niet van bewust dat mica onder barre omstandigheden wordt gewonnen. Er is sprake van grootschalige kinderarbeid bij het delven van het mineraal met glimmende, hittebestendige en isolerende eigenschappen. Dat blijkt uit onderzoek van SOMO, in opdracht van Terre des Hommes.

In het rapport ‘Global mica mining and the impact on children’s rights’ wordt de omvang van de micaproductie in twintig landen en de schendingen van kinderrechten bij de winning onderzocht. De winning van sheet mica, het soort mica dat in elektronica wordt verwerkt, is arbeidsintensief en wordt door de allerarmsten en hun kinderen uitgevoerd.

Grootschalige rechtenschending
Het grootste risico op schending van kinderrechten in de micaproductie is in India, Madagascar, China, Sri Lanka, Pakistan en Brazilië. In India en Madagascar is 90 procent van de mijnen illegaal. Zij zijn dan ook de grootste exporteurs van sheet mica. Alleen al in India werken meer dan 22.000 kinderen in mica mijnen. De arbeidsomstandigheden zijn zwaar en regelmatig vinden er instortingen plaats. Daarnaast zorgt Mica fijnstof tot de longziekte silicose.

Elektronica grootste gebruiker
SOMO vervolgt dat de elektronica industrie (inclusief auto elektronica) is met 26 procent de grootste afnemer, gevolgd door de verf- en coatingindustrie met 24 procent. Mica zit in elektrische apparaten zoals haardrogers, smartphones, laptops en scheerapparaten. Daarnaast heeft een van de ondervraagde autoproducenten 15.000 automaterialen met mica geïdentificeerd.

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres