Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

“Ketens zijn enorm diffuus”

“We zijn gemotiveerd om onze keten transparant te maken”, stelt Luc Kikkert, Procurement Manager bij Koninklijke Auping. “We willen weten waar onze producten vandaan komen, zodat we onder andere zicht hebt op duurzaamheid en arbeidsomstandigheden. Niemand ziet graag kinderarbeid of andere misstanden in zijn keten. Dit proberen we uit te bannen. En ik zeg bewust ‘probeer’, want ketens zijn soms enorm ondoorzichtig.”

Kikkert sprak onlangs met de CEO van een van zijn toeleveranciers in België, die net zo bevlogen is over duurzaamheid als de inkoopmanager zelf. “Zelfs hij weet niet waar zijn latex vandaan komt. Hij koopt het bij een handelaar in Amsterdam, waardoor er vijf lagen tussen hem en de bron zitten. We weten dat het product ergens uit Indonesië komt, maar daar houdt het mee op.”

Sourcemap
Welke stappen onderneemt het bedden- en matrassenbedrijf om de keten transparanter te maken? “We werken met sourcemap. Dat is een platform, dat je over Google heen kunt leggen. Daardoor kan je inzichtelijk maken waar producten vandaan komen. Je kunt ook de CO2-impact berekenen en de impact op het totale plaatje zien. Om dit plaatje compleet te maken hebben we informatie van leveranciers nodig.”

Leveranciers zijn wantrouwig
Leveranciers staan echter niet altijd te springen om hun bronnen bekend te maken. “Ik kan een toeleverancier natuurlijk wel vragen waar het product vandaan komt, maar dan moet je wel een hele goede relatie hebben. Leveranciers zijn wantrouwig. Handelaren zijn daarin moeilijker dan producenten. Producenten voegen namelijk waarde toe en een handelaar heeft alleen het product. Als hij zijn leveranciers vrijgeeft, is hij bang voor zijn bestaansrecht en dat is vanuit zijn perspectief een reële angst. Hierdoor blijft de keten echter wel diffuus.”

Reshoren
Om toch meer grip te krijgen op de oorsprong van de materialen heeft Auping een aantal grondstoffen teruggehaald naar Europa. “We hebben de inkoop van aluminium teruggehaald naar Nederland. Hierdoor hebben we minder transport en zijn we dus duurzamer. Maar we hebben ook meer grip op onze grondstoffen. We weten nu heel precies wat voor soort aluminium we gebruiken. Een gunstige bijkomstigheid is dat we ook banen teruggebracht hebben naar Nederland, die voorheen in Maleisië en Vietnam zaten.”

Cradle to Cradle
Niet alle materialen kunnen op deze manier teruggehaald worden naar Nederland. Als handelaren geen openheid van zaken willen geven, wat doe je dan? “Auping heeft, mede om deze reden, het Cradle to Cradle-principe omarmd”, antwoordt Kikkert. “Dit betekent dat afval niet meer weggegooid wordt, maar dat het grondstof wordt voor iets anders. Om Cradle to Cradle gecertificeerd te worden moet EPEA (Environmental Protection Encouragement Agency) je producten beoordelen. Tot in het kleinste detail controleren ze of de materialen herbruikbaar en veilig zijn. We laten al onze grondstoffen door EPEA checken. Als er een negatief advies uitkomt, werken we er bewust aan om deze grondstof uit het product te halen.”

EPEA als onafhankelijke organisatie
“EPEA treedt op als onafhankelijke organisatie. Dit kan helpen als leveranciers hun recept of oorsprong niet willen vrijgeven. Dan gaat EPEA naar het bedrijf toe, tekent een serie NDA’s en zorgt dat ze wel een beoordeling krijgen. Zo weten wij hoe het product qua duurzaamheid is samengesteld, zonder dat we de precieze ingrediënten weten. Het liefst zouden we natuurlijk het naadje van de kous willen weten, maar door check van EPEA geeft ons in elk geval houvast dat we met de juiste partij zakendoen en grondstoffen gebruiken die passen binnen onze principes over circulair ondernemen.”

Partners
Heeft Auping ook een auditsysteem? “Nee”, reageert Kikkert. “Er wordt al veel geïnvesteerd in duurzaamheid. Het is een flinke investering om EPEA in te zetten om alle grondstoffen te controleren. Een heel auditsysteem op poten zetten, zou té kostbaar worden. Wij gaan uit van het principe dat we zelf onze partners kiezen. Deze selecteren we op normen en waarden. Dan hebben we een gemeenschappelijke basis en kunnen we van daaruit proberen tot zaken te komen. We proberen niet vanuit zaken tot een gemeenschappelijke basis te komen. Dat werkt meestal niet.”

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres