Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Keten varkensvlees ontwricht

De producentenprijs van varkensvlees is in juli met 8 procent gedaald ten opzichte van een jaar eerder, maakt het CBS bekend. Deze prijsdaling werkt door de hele keten heen. De varkenshouders onder aan de keten hebben hier het meeste last van. Supermarktaanbiedingen zorgen ervoor dat boeren bijna niets meer verdienen aan het vlees. Het afgelopen jaar is de prijs die zij voor hun varkens krijgen nog verder ingestort, door de Russische handelsboycot.

Supermarkten kopen hun producten in via vijf inkoopkantoren. De supermarkten willen allemaal de goedkoopste zijn en moeten dus tegen de laagst mogelijke prijzen inkopen. De vleeswarenproducent rekent die lagere prijs door naar de slachterij, en die rekent de prijsdruk weer door aan de varkenshouders.

Afhankelijk van wereldmarkt
De boeren kunnen op hun beurt hun leveranciers, de mengvoerbedrijven, moeilijk voor de kosten laten opdraaien. Zo’n 70 procent van de kosten van de varkenshouder bestaat uit voer. De prijs van het voer is echter gebaseerd op de wereldmarkt voor grondstoffen en daar veranderen de boeren weinig aan. Dat schrijft het NRC.

Inkoopsom varkensvlees
Over de inkoopsom die supermarkten betalen voor varkensvlees willen zij niets zeggen. Een rekenvoorbeeld voor achterham, gebaseerd op opgave van partijen die vanwege hun zakelijke belangen anoniem willen blijven, laat zien dat supermarkten hun ham inderdaad veel duurder verkopen dan zij hem inkopen. In de winkel vragen zij 15 euro per kilo, terwijl zij hun leverancier 6,90 betalen. De varkenshouder krijgt momenteel 1,35 euro per kilo. Minder dan 10 procent van de verkoopprijs.

TTIP
Niet alleen varkenshouders leveren onder kostprijs. Ook melkboeren en andere veeboeren houden hun hart vast. Zij vrezen namelijk dat de prijzen nog verder gaan zakken door de komst van TTIP, het vrijhandelsverdrag tussen Europa en de Verenigde Staten. De Franse bod van rundveehouders, de FNB, stelt dat Amerikaanse bedrijven vlees 30 tot 40 procent goedkoper kunnen produceren. “De economische gevolgen van het openstellen van de Europese vleesmarkt zullen daarom explosief zijn.”

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres