Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Kamp: betalingstermijnen steeds meer nageleefd

De naleving van betaaltermijnen door het bedrijfsleven en de overheid is de afgelopen jaren verbeterd. Dat verklaart minister Henk Kamp van Economische Zaken naar aanleiding van een onderzoek naar het betaalgedrag tussen bedrijven. De minister heeft hiertoe opdracht gegeven vanwege de klachten van leveranciers uit het midden- en kleinbedrijf over trage betalingen door grote concerns. Betalingstermijnen zouden daarnaast eenzijdig worden verlengd, waardoor leveranciers financieel in de knel komen.

Uit het onderzoek van het bureau Dun & Bradstreet is gebleken dat de betaaltermijn een dalende tendens laat zien, stelt Kamp in de Tweede Kamer tijdens de behandeling van zijn begroting. De overeengekomen betaaltermijnen zijn nagenoeg gelijk gebleven, maar de gemiddelde overschrijding van de gemaakte afspraken is gedaald van 14 naar 9 dagen.

Traagste partijen
De overheid, de agrarische sector en de zakelijke dienstverlening betalen het snelst. Bedrijven uit de industrie, het transport en de bouw zijn het traagst. Kamp heeft toegezegd om met deze sectoren in
gesprek te gaan om betaling te bespoedigen, schrijft FD.nl.

Geen boeterente
De bewindsman wil echter geen extra verplichte wettelijke rente na zestig dagen introduceren, omdat dit slechts zeer zelden voorkomt. Deze boeterente was het idee van het CDA en ONL. Bij overschrijding van de wettelijke termijn van zestig dagen zouden de partijen een rente moeten betalen van 8,15%. Uitstel van betalen wordt op deze manier onaantrekkelijk gemaakt, stelden de partijen in een initiatiefnota.

Verantwoordelijkheid
Minister Kamp benadrukt dat ondernemers zelf primair verantwoordelijk zijn voor het afdwingen van betalingen zoals afgesproken. Daarbij kunnen ze gebruikmaken van de wettelijke instrumenten, wat bestaat uit boeterentes en een vaste vergoeding bij overschrijding van de betaaltermijn. Daarnaast mogen de kosten van een incassobureau aan de debiteur doorberekend worden.

 

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties (1)

inkoperscafe gebruiker 17 oktober 2015 17:27 uur

Dit hardnekkige probleem speelt al jaren. De overheid Kampt per definitie nóóit met een liquiditeitsprobleem, hooguit is er een budgetgrens of zijn de middelen niet tijdig op de juiste plaats geschoven. Van de ambtenaar die niet oplost maar traineert moet direct zijn/haar soldijbetaling worden doorgeschoven. Dat zal helpen.

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres