Magnifying glass Close

Kabinet wil hardhout uit Maleisië inkopen

Het kabinet wil het Maleisische duurzaam hout certificaat MTCS volledig gaan erkennen voor het inkoopbeleid van de Nederlandse overheid. Na meerdere bezoeken aan Maleisië lijken er geen belemmeringen meer te zijn die toelating van MTCS in het duurzaam inkoopbeleid in de weg staan. Dit schrijven staatssecretaris Mansveld (Infrastructuur en Milieu) en Dijksma (Economische Zaken) aan de Tweede Kamer.

Met dit besluit hoopt het kabinet een einde te maken aan het conflict rond het Maleisische hout. Rijk, provincies en gemeenten willen het hout graag gebruiken voor bouwwerkzaamheden. Hout uit Maleisië is al jarenlang een probleem, ondanks het MTCS-keurmerk dat erop zit. Er bestaan grote twijfels of bij de kap van regenwouden voldoende rekening wordt gehouden met de inheemse bevolking van Maleisië. Ook hebben organisaties zoals Greenpeace en het Wereld Natuur Fonds herhaaldelijk aangegeven dat tropisch bos onverminderd wordt omgezet in plantages.

Belemmeringen weggenomen
Volgens Dijksma zijn de belemmeringen door een recent bezoek weggenomen. Tijdens dit bezoek is zij ter plaatse nagegaan of de eerder geconstateerde tekortkomingen (betrekken van inheemse bevolking, omzetting van bos in landbouwgrond en beschikbaarheid van kaartmateriaal) nu in orde zijn. “Ik heb met alle stakeholders gesproken en gezien dat MTCS en de Maleisische overheid goed werk verrichten in het beschermen van het oerwoud. We kunnen vaststellen dat zij nu aan de voorwaarden voor erkenning voldoen.”

Druk door Europa
Nederland is binnen de Europese Unie het enige land dat MTCS nog niet heeft erkend. Na kritische vragen van de Europese Commissie wordt nu met andere EU-lidstaten samengewerkt om te komen tot een geharmoniseerde aanpak voor het duurzaam inkopen van hout. “De Maleisische overheid heeft laten zien dat zij hun bossen duurzaam beheren”, zegt Mansveld. “Ik vraag nu de Nederlandse toetsingscommissie TPAC om op korte termijn een laatste check te doen op de voorwaarden voor erkenning. Het kabinet kan het MTCS keurmerk dan zonder voorbehoud gaan erkennen.”

Belangrijke leverancier
Maleisië is voor de Nederlandse markt de belangrijkste leverancier van tropisch hardhout. In 2014 is voor ruim 94 miljoen euro aan hout door Nederland geïmporteerd. Het wordt op grote schaal gebruikt voor kozijnen en deuren. In 2013 kwam 44% van al ons tropisch hardhout met certificaat of legaliteitsverklaring uit Maleisië.

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres