Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

“Je moet soms lef tonen als opdrachtgever”

“Je moet soms lef tonen als opdrachtgever”, stelt Rob Beukeboom, CPO van Alliander. “Geef daar waar mogelijk ruimte aan leveranciers om hun creativiteit en skills te laten zien. Laat je niet inkaderen door de aanbestedingswetgeving, regels of procedures. Er zijn altijd belemmeringen, maar als je écht wilt, dan is er erg veel mogelijk. Het begint met het stellen van de juiste vraag. Je zult verstelt staan van de antwoorden die terugkomen.”

Beukeboom spreekt 22 november 2016 op het International Supply Management Congress. Tijdens dit congres ligt er een grote focus op duurzaamheid en innovatie. Bas Schultze, managing director van BAM Infra Connect zal zich bij het verhaal van Beukeboom aansluiten. Samen hebben zij een succesvolle aanbesteding afgerond, waarbij veel mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk zijn geholpen. InkopersCafe.nl spreekt de CPO over de duurzame ambities van Alliander.

Aanbesteding voor slimme meters
“We moeten als netbeheerders slimme meters uitrollen in Nederland. Ieder huishouden krijgt een slimme meter aangeboden de komende jaren. Hiermee kunnen wij de meterstanden op afstand lezen. Ook registreert de meter eventuele teruggeleverde energie en krijgt de gebruiker meer inzicht in het energieverbruik”, vertelt Beukeboom. “We hebben deze aanbesteding met een open vraag uitgezet. Hierin hebben we kwaliteit voor 75 procent laten meetellen en de prijs 25 procent. Onder kwaliteit valt duurzaamheid en dan in het bijzonder de inzet van mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. De invulling hiervan hebben we volledig opengelaten.”

Creativiteit inschrijver
De open vraag liet veel ruimte voor de creativiteit van de inschrijver. Inschrijver Bam Infra Connect pakte dit serieus op. “Deze partij heeft met het hele directieteam over het onderwerp gebrainstormd. Voordat ze hun idee aanboden, hebben ze het eerst uitgeprobeerd op kleine schaal bij een andere klant, waar ze een soortgelijke opdracht uitvoerden. Ze zijn vervolgens met een voorstel gekomen, waarbij tientallen procenten van de opdrachtsom besteed kon worden aan mensen met een beperking. Dit had daarnaast geen invloed op de prijs of kwaliteit van de aanbieding.”

Twee winnaars
De opdracht is uiteindelijk aan twee partijen gegund, namelijk Bam Infra Connect en Dynniq. “Dynniq heeft eveneens een aanbieding gedaan om mensen met een beperking in te zetten. Bam is daar wel stukken verder in gegaan. We wilden echter toch graag twee partijen contracteren, omdat het gaat om flinke bedragen en risico’s. Aan de ene kant wilden we zelf niet al te afhankelijk worden van één partij. Maar we wilden ook niet een te grote klant worden van de winnende partij. Dat zou kunnen zorgen voor problemen in de bezetting, na afloop van de opdracht.”

Inclusieve economie
Op het congres zal Beukeboom spreken over het sociale aspect van deze aanbesteding. Dit is echter slechts één aspect van het MVO-beleid van Alliander. “We vinden het belangrijk dat we een bijdrage leveren aan een inclusieve economie. Daarom proberen we proactief mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in te zetten in het arbeidsproces. Intern, maar ook bij onze leveranciers. We zetten daarnaast ook sterk in op reductie van CO2 en circulariteit.”

CO2-reductie en circulariteit
Alliander staat in de top 30 van grootste CO2-uitstoters in Nederland, maar heeft de ambitie om in 2023 klimaatneutraal te opereren. Dit wil het bedrijf realiseren met duurzaam opgewekte energie, duurzame klimaatregelingen, energiezuinige gebouwen en zuiniger transport. “Ook zijn we met R&D bezig om te kijken hoe we kabels circulair kunnen maken. In plaats van het weggooien van kabels willen het koper en aluminium weer op hetzelfde niveau terugwinnen, zodat er nieuwe kabels van gemaakt kunnen worden.” Zo is er nog nooit eerder naar gekeken, zegt de CPO. “Meer dan 90 procent van het metaal werd wel weer verwerkt, maar kwam terecht in een low end product en was niet meer bruikbaar voor nieuwe kabels.”

Samenwerken
Momenteel worden leveranciers gemobiliseerd om Alliander te helpen zijn ambitie te bereiken. Hierbij ziet netbeheerder wel in dat ze dit niet alleen kunnen doen. “We zijn als klant voor Nederlandse begrippen wel groot, maar internationaal niet. We proberen daarom zoveel mogelijk samen te werken met onze collega-netbeheerders, zoals Stedin en Enexis. Op deze manier kunnen we het over grotere volumes hebben en wordt het voor kabelleveranciers, afvalscheiders en -verwerkers interessanter om in recycling te investeren”, aldus Beukeboom.

Win toegang tot ISMC
Het volledige verhaal van Rob Beukeboom en Bas Schultze horen? Of van een van de andere sprekers? InkopersCafe.nl verloot een toegangskaart, ter waarde van €495,- onder de lezers met het origineelste antwoord op de volgende vraag:

“Waarom moet jij op het International Supply Management Congress aanwezig zijn?”

Je antwoord kan onder dit bericht geplaatst worden. Deze winactie loopt tot 11 november.

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties (1)

D.T,. Damsma 18 oktober 2016 12:31 uur

Als inkoper van Dunea probeer ik zoveel mogelijk criteria te verzamelen om duurzaamheid en innovatie te verzamelen, zodat ik dit kan toepassen in de praktijk. Tevens wil ik hiermee collega's aan de hand van voorbeelden overtuigen van de resultaten hiervan. Toepassing van Energiezuinigheid, Uitstoot CO2, Afvalreductie, Social Return en Participatie zijn mij niet vreemd.

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres