Magnifying glass Close

Ja-maar wat als alles lukt?

Stel je jezelf als inkoper ook wel eens de vraag “ja, maar wat als alles lukt”? Dan ben je niet de enige inkoper. Het afgelopen jaar was schrijver Berthold Gunster al te gast bij twee NEVI-kringen met zijn ‘Ja-maar Omdenken show’. Twee keer leverde dat een uitverkocht huis en enthousiaste reacties op. Berthold Gunster is de auteur van het boek ‘Ja-maar wat als alles lukt’. In Nederland inmiddels meer dan 30.000 keer verkocht. In het genre populaire psychologie is hij daarmee de best verkopende auteur.

Inkoper als ‘Ja-maar’ expert
Het is de vraag of jij als inkoper ook iets hebt aan het boek ‘Ja-maar wat als alles lukt’. Benut jij alle mogelijkheden om je vak onder de aandacht te brengen van je interne klanten? Beleef jij je vak met alle mogelijke passie? Weet jij die passie ook voor het voetlicht te brengen? Krijg jij de waardering die je verdient? Als je een van deze vragen met een duidelijk nee beantwoordt, vormt dit boek een aanrader. Luister naar een paar voorbeelden uit de dagelijkse inkooppraktijk. “Ja maar, als we geen steun krijgen van de directie voor onze inkoopprofessionalisering lukt het nooit”. “Ja maar, je weet hoe leveranciers reageren op verzoeken om kostenverlagingen te realiseren”. “Ja maar de klant betaalt en bepaalt. Daar kunnen wij niets aan veranderen”.

Van ‘ja-maar’ naar ‘ja-en’

Veel mensen en dus ook inkopers worden gehinderd door een ‘ja-maar’ levenshouding. Bij alles wat er gebeurt spreken ze meer over de beperkingen en bezwaren dan over de kansen en mogelijkheden. Dat die negatieve grondhouding contraproductief werkt, zal iedereen kunnen bevestigen. Negatief zijn maakt voorzichtig, cynisch, sceptisch en argwanend. En vooral blind voor de kansen die volop aanwezig zijn inkoop op een hoger niveau te brengen binnen je organisatie. “Ja maar” hoor ik je zeggen, “hoe krijg ik dat dan voor elkaar?”. Om te beginnen door dit boek te kopen, op je gemak te lezen en vervolgens te werken aan een ‘Ja-en’-houding. Kan dat? Ja, dat kan!

Bijzonder (management) boek
Het boek volgt qua hoofdstukken de indeling van een kantoorgebouw met een receptie, begane grond, tien verdiepingen en een helikopter platform. De tien verdiepingen vormen de kern van het boek. Ze bevatten de methode om ‘ja-maar’ gedrag te veranderen in ‘ja-en’ gedrag aan de hand van tien regels. De vele praktijkvoorbeelden die Berthold Gunster beschrijft zijn humoristisch en confronterend. Ze gaan over ingesleten (onbewuste) gewoontes en denkbeelden die belemmerend kunnen werken bij de realisatie van je doelen. Het bijzondere aan het boek is de onvermoede diepgang, waarmee de waarde uitstijgt boven dat van een ‘gewoon’ managementboek.

Eindoordeel
Een goed en vooral praktisch boek met een vragenlijst om je ontdekkingstocht te beginnen. Laat je verrassen. Leer je negatieve gevoelens af. Pak je kansen als inkoper binnen je eigen organisatie. Geef je beroep een nieuwe invulling. Je zult merken dat dit zo zijn voordelen heeft. Niet alleen zakelijk maar ook privé. Dat neem je ook nog even mee: twee voordelen voor de prijs van één. Daar zegt toch geen inkoper nee tegen.

Beoordeling: *****

Aanvullende literatuur
•    Doen!, Ben Tiggelaar
•    Doen wat werkt, Coert Visser
•    Niet doen!, Arend Jan Hoek, Rob Rapmund, Gert Wijnen
•    Van weten naar doen, Kenneth Blanchard, Paul J. Meyer, Dick Ruhe
•    Minder doen, meer bereiken, Marc Lesser

Boekgegevens

Auteur:
Berthold Gunster (1959) is grondlegger van de Ja-maar filosofie. Over zijn gedachtegoed schreef hij inmiddels zes boeken. Daar zijn er meer dan 250.000 van verkocht. Het boek ‘Ja-maar wat als alles lukt’ is vertaald in het Engels en Duits. Samen met een team trainers en acteurs verzorgt hij in binnen- en buitenland shows en workshops over zijn concept. Inmiddels hebben meer dan 400.000 mensen deelgenomen aan een Ja-maar programma, waaronder ook een groot aantal inkopers via een tweetal NEVI-kring bijeenkomsten.

Paperback / 286 blz. / Nederlandstalig
AW Bruna / 2e druk, 2009
EAN: 9789022996065

Video Ja-maar omdenken theatershow:
http://www.youtube.com/watch?v=DElmbll-lA4
Video Omdenken – Kom los van je beperkingen:
http://www.youtube.com/watch?v=-EL94Wstxzg&feature=fvwrel

managementboek.nl

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres