Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

ISO 20400: een stap dichter bij duurzame inkoop

Inkoop kan een grote bijdrage leveren om organisaties toekomstbestendig en duurzaam te maken. De duurzaamheidsdoelstellingen van een organisatie worden echter zelden integraal vertaald naar de inkoopagenda. Eén van de oorzaken hiervan is dat er nog maar weinig gestandaardiseerde handvatten zijn voor inkopers om hiermee aan de slag te gaan.

Er bestaat een internationale richtlijn voor MVO (Maatschappelijke Verantwoord Ondernemen), namelijk ISO 26000. “Hierin staat echter erg weinig over Inkoop, terwijl die klant-leverancierrelatie één van de belangrijkste stakeholderrelaties is waarmee je impact kan creëren op het gebied van duurzaamheid. Met bijna 40 landen hebben we daarom een nieuwe internationale richtlijn Duurzaam Inkopen ontwikkeld, genaamd ISO 20400”, vertelt Lex de Bruijn, oprichter van het duurzaamheidsplatform FIRA en commissielid bij de ontwikkeling van ISO 20400.

Praktische handvatten
ISO 20400 bevat praktische handvatten voor publieke en private organisaties om hun inkoopproces maatschappelijk verantwoord in te richten en te koppelen aan de duurzaamheidsdoelstellingen van de opdrachtgever. “Er is een document gemaakt dat zowel privaat als publiek gebruikt kan worden. Dat was wel een uitdaging, omdat het twee totaal verschillende werelden zijn. Ik ben benieuwd of provincies en gemeenten de nieuwe norm even gemakkelijk aanschaffen, als MKB en multinationals.”

Volgende fase
“Met ISO 20400 willen we ervoor zorgen dat we allemaal één taal gaan spreken als we het over MVI (Maatschappelijk Verantwoord Inkopen) hebben. De MVI-hobbyfase is voorbij, we gaan met Nederland nu de projectfase in en moeten onszelf de vraag stellen: Welke uitdagingen hebben we liggen? Zijn we met alle uitdagingen bezig, of blijven we alleen de makkelijke onderwerpen doen? Een goed voorbeeld is de Rijksoverheid, die bezig is met het recyclen van uniformen, waardoor de grondstoffen hergebruikt kunnen worden. Fantastisch, maar het integraal doorvoeren van MVI, ook aan de voorkant tijdens het inkoopproces van de uniformen, verdient nog meer aandacht. Doorpakken na de eerste mooie stap is nu de uitdaging.”

Eén MVI taal vraagt om 1 toolbox
Het welslagen van de implementatie van ISO 20400 wereldwijd is mede afhankelijk van de bereidheid om met elkaar informatie te delen en daarmee van elkaar te leren, zonder steeds het wiel opnieuw uit te hoeven vinden. Om die reden is er een website over ISO 20400 gelanceerd. De Bruijn doet een oproep: “De website bevat basisinformatie over ISO 20400 en u wordt uitgenodigd de website verder te vullen met documenten, best practises en overige relevante informatie, zodat dit een inspiratiebron wordt voor Sustainable Procurement. Dus draag je eigen steentje bij!”

Dit artikel is tot stand gekomen uit het premium-partnership van FIRA. Vragen of wil je meer weten? Neem dan contact op met Lex de Bruijn of Ed de Rochemont: bruijn@fira.nl of rochemont@fira.nl.

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres