Magnifying glass Close

ISMC richt zich tijdens vijfde editie op de toekomst

Een belangrijke dag voor inkopers is het jaarlijkse International Supply Management Congres (ISMC).[slide]  Een dag om samen met inkoopprofessionals te reflecteren op het vak, interactieve workshops te bezoeken en te luisteren naar internationale sprekers. 11 november wordt het congres voor de vijfde keer gehouden in de Beurs van Berlage in Amsterdam.

De belangrijkste vraag die je als bezoeker van het congres nu al wilt weten is misschien wel:  hoe ziet deze dag er voor mij als inkoopprofessional uit? Wij vragen het aan Marcel Bon van NEVI, die in het team zit van de organisatie. “Je kunt in ieder geval een ontspannen sfeer verwachten. Het is een inhoudelijke- en tegelijk interactieve netwerkdag met een hapje en een drankje. De NEVI-inkoopdag in juni is meer een praktijkdag, terwijl dit internationale congres zich meer richt op de strategische kant van de inkoop.  Tijdens het congres zal je vooral CPO’s en inkoopmanagers ontmoeten.” Als inkoper is dit evenement volgens NEVI niet te missen. “Dit congres is zeker de moeite waard. Het gaat over de toekomst van je vak, over jou als professional, over de actuele ontwikkeling en het geeft je de mogelijkheid om vakgenoten te ontmoeten, zowel vakgenoten die je nog niet kent als bekende gezichten.”

Jubileum
Voor NEVI is er sprake van een jubileum. “Vijf jaar geleden zaten we heel erg op de inhoud. We werden overvallen door het succes, meer dan 1000 man kwamen naar het congres in de Amsterdam RAI toe. We hadden toen, in tegenstelling tot het congres van nu, niet per se faciliteiten ingericht om te netwerken, maar je ziet dat wanneer gelijkgestemden elkaar ontmoeten zij elkaar gemakkelijk weten te vinden en het netwerken vanzelf gaat. Dat zal deze editie niet anders zijn,” aldus Bon.

Future Supply Management
Sommige aanbestedingen liggen in de media onder vuur. Denk aan Ordina, de Nationale Politie en Defensie, maar tijdens het congres zullen deze schandalen geen officiële gespreksonderwerpen zijn. “Het nieuws zit niet per se in het programma, hoewel het in de wandelgangen best besproken zal worden. Over de publieke sector kun je een congres an sich organiseren. Het ISMC richt zich vooral op de toekomst. Het centrale thema is dit jaar ‘Future Supply Management, Perspectives through New Partnerships.’ Nieuwe partnerships vragen om nieuwe kennis, competenties en vaardigheden van de inkoopprofessional.”

Internationale sprekers
Er valt dus genoeg te bespreken in de Beurs van Berlage, zeker naar aanleiding van de speeches. Dit jaar zijn er weer een aantal nationale en internationale sprekers met zorg uitgekozen die hun licht zullen laten schijnen op inkoop en de gehele keten. Zo zullen onder meer Paul van Attekum (Vice President Strategic Sourcing & Procurement, ASML), Barry Parkin (Chief Sustainability Officer Mars Inc.), Stephan Tanda (Boardmember Life Sciences Cluster, DSM) en Daan Roosegaarde (Studio Roosegaarde) acte de présence geven als keynote speakers.

Samenwerking
Een belangrijke ontwikkeling die besproken wordt op het IMSC is dat de inkoper meer aandacht heeft voor de gehele keten. “Dus: hoe kun je als CPO succesvol samenwerken met leveranciers als partners? Die samenwerking kan weer leiden tot innovatie, duurzaamheid én kostenbesparingen. CSO Barry Parkin betrekt met Mars bijvoorbeeld lokale boeren in het inkoopproces van cacao en heeft hier een interessant verhaal over.”

Innovatie
Innovator Daan Roosegaarde zal aan het einde van het congres spreken. “Hij zat onlangs bij het televisieprogramma De Wereld Draait Door en sprak over innovaties die interessant zijn voor inkoop en eigenlijk de gehele keten.  Zo heeft hij met zijn team en partners een zelfverlichtende snelweg bedacht. De innovatieve verf op het wegdek neemt overdag het zonlicht op en ’s avonds weet de verf dan voldoende licht te geven om lantaarnpalen overbodig te maken. Als je zijn manier van werken naar inkoop vertaald, dan denkt de inkoper nu vaak nog in technische oplossingen:  ik heb een leverancier nodig die mij zoveel lantaarnpalen kan leveren, die zo hoog moeten zijn, en zoveel licht moeten geven. Je houdt een beperkt aantal leveranciers over en je duwt alle innovatie uit het inkoopproces. De inkoper zou ook functioneel kunnen specificeren. De provincie wil veiligheid en dat mensen goed kunnen zien, zowel als het donker is als bij wisselende weersomstandigheden. Dus de functionele vraag is dan: wat heeft de provincie op die weg nodig? Daar kun je leveranciers al in vroeg stadium over laten meedenken,” aldus Marcel Bon van NEVI.

Prijsvraag
Op een nieuwe en baanbrekende manier tegen problemen aankijken en hoe je die kunt oplossen, is een van de thema’s van het ISMC. Het volledige programma is hier te lezen. Het congres wordt 11 november gehouden in De Beurs van Berlage. NEVI-leden krijgen korting op deelname en via deze prijsvraag kunt u dankzij de meeste originele bijdrage een kaartje winnen.

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen

of met e-mailadres