Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Wat is jouw favoriete inkoopapp?

Als je je handen vol hebt aan weer een volgende upgrade van het ERP-systeem, zal inkopen vanaf je mobiel niet hoog op je agenda staan. En toch maakt dat het leven van een inkoper een stuk gemakkelijker. Onderweg een foto maken van een interessant product waarbij de app automatisch alle aanbieders van dat product vindt, is zo’n voorbeeld van een verdomd handig hulpmiddel.

Helaas wil de digitale transformatie van inkoopafdelingen niet erg vlotten. Dat heeft deels te maken met de traditionele systemen waar afgelopen decennia flink in is geϊnvesteerd. Die gooi je niet zo gauw overboord. Maar het ligt volgens mij ook aan de positie van de inkoopafdeling. Waar andere afdelingen zoals IT, Marketing en Sales flinke digitale transities doorstaan, lijkt inkoop daar achteraan te lopen.

Ook inkoopanalist Wim Vriend verklaart dat digitalisering van inkoop achter blijft omdat de inkoopfunctie binnen de organisatie nog onvoldoende strategisch of hoog vertegenwoordigd is. Volgens hem blijft de professionaliteit achter en zou er binnen senior management iemand moeten opstaan die duidelijk maakt dat investeringen in digitalisering meerwaarde opleveren.

Kosten besparen en makkelijker werken
Inkopers zelf weten het wel. Zij vertellen in onderzoek dat ze minimaal 7,5% aan kosten kunnen besparen als de inkoopafdeling beter en meer gedigitaliseerd wordt. Tegelijkertijd lijkt het lastig te zijn een begin te maken. En dat is vreemd want inmiddels zijn er meer dan voldoende tools voorhanden. Digitaal gereedschap waarvoor je geen techneut hoeft te zijn om ze te implementeren. Want dat moet juist het verschil maken in de huidige manier van digitaliseren. Software moet intuϊtief zijn dat zonder training direct te gebruiken is. Alsof je een nieuwe Facebook gebruiker bent.

Legio inkoopapps eenvoudig en veilig inzetbaar
Ik noem een aantal voorbeelden die nu voorhanden zijn. Denk aan een tender app waarmee je tenderprocessen volledig kan digitaliseren. Inkopers kunnen met een tender app online snel en eenvoudig tenders uitschrijven. Een ander voorbeeld is een zogenoemde Auction app. Dit stukje software helpt je om wereldwijd op een hele transparante manier te onderhandelen met leveranciers. Een webshop app is ook zo’n voorbeeld van gemak dient de mens. Willekeurige of aangewezen collega’s buiten de inkoopafdeling kunnen zonder training inkoopverzoeken doen. Daarmee kun je ook nog het orderproces uitschakelen. Dat bespaart veel tijd voor inkopers. En tenslotte heb je ook apps voor assessments van leveranciers. Die helpen je risico’s te verkleinen bij het aangaan van nieuwe leveranciersrelaties.

Gebruikers vertellen me als ik eerder geweten had, dat deze tools beschikbaar zijn, was ik al langer aan de slag gegaan met deze eenvoudige maar belangrijke inkoopinstrumenten. Als hedendaagse inkooptechnologie net zo makkelijk in gebruik is als Facebook of Google, kun je prima zelf bepalen wat goed is voor het digitaliseringsproces van de inkoopafdeling. En laat je niet misleiden door jouw IT-collega’s dat inkoopapps niet veilig zouden zijn, of lastig te integreren binnen de bestaande IT-infrastructuur van de organisatie. Dat zijn fabeltjes die direct te weerleggen zijn.

 

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres