Magnifying glass Close

Invloed op vermindering opportunistisch gedrag leveranciers niet bewezen

Er is al veel onderzoek gedaan naar de effectiviteit van maatregelen tegen opportunistisch gedrag van leveranciers, maar er is echter nog weinig onderzoek gedaan naar de persoonlijkheidskenmerken van inkopers in het voorkomen en verminderen van slecht gedrag. De Openbare Universiteit heeft daar recent onderzoek naar gedaan. Dat meldt NEVI op zijn website.

Op basis van de onderzoeksresultaten kon er vrijwel geen bewijs worden gevonden voor de interactie tussen de persoonlijkheidskenmerken van inkopers en de doeltreffendheid van beschermingsmaatregelen tegen opportunistisch gedrag. Wel werd er een indirecte invloed gevonden. Neurotische inkopers blijken namelijk eerder geneigd tot het vertonen van opportunistisch gedrag, dan hun kalmere collega’s.

Relationele normen
Wel kon er worden vastgesteld dat beschermingsmaatregelen enerzijds wel en anderzijds niet werken. Is er in de relatie tussen klant en leverancier duidelijk sprake van relationele normen, dan is er de minste kans op leveranciers die geen rekening houden met principes. Deze normen hebben betrekking op flexibiliteit, solidariteit en het uitwisselen van informatie. Wanneer beide partijen afhankelijk zijn van elkaar zal dat de relationele normen stimuleren.

Goede voorbeeld geven
Wie opportunistisch gedrag van leveranciers wil tegengaan, moet zelf ook geen opportunistisch gedrag vertonen. De onderzoekers toonden namelijk aan dat er een sterk verband is tussen beide gedragingen. Uit het onderzoek blijken partijen elkaars gedrag over te nemen. Een belangrijke tip voor inkopers is dus om zelf het goede voorbeeld te geven.

Contracten teken van wantrouwen
Opvallend is dat andere onderzoeken de samenhang tussen het gebruik van contracten en opportunistisch gedrag als positief ervaren. De resultaten van dit onderzoek wijzen echter op het omgekeerde. Het gebruik van contracten wordt juist opgevat als een teken van wantrouwen. Wie dergelijk gedrag wil bestrijden, moet zijn energie verleggen naar relationeel bestuur. Hoe sterker de machtspositie van de inkoper is, des te minder is deze geneigd te werken met contracten.

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres