Magnifying glass Close

“Innovatie vraagt een andere mindset”

“Zoals het was , zoals het is, zo zal het in de toekomst niet zijn”, zo begint Paul Iske, professor open innovation bij Maastricht University, zijn verhaal op de NEVI Inkoopdag. “Innoveren is van belang. Dit is niets meer dan het toepassen van kennis op een nieuwe manier, waardoor er waarde wordt gecreëerd. Hiermee bedoel ik niet alleen het financiële aspect, maar ook intellectuele- en maatschappelijke waarde. De ‘Next Generation Procurement Professional’ kan op al deze manieren waarde creëren in een organisatie.”

Innovatie vraagt voor de inkoper een andere mindset, proces en aansturing. “We willen altijd alles onder controle houden. Binnen inkoop timmeren we alle contracten dicht. Er wordt ook vaak gevraagd: ‘weet je zeker dat dit gaat werken?’. Het is innovatie. Je kan niet altijd alles van te voren weten. Bij iedere stap leer je. Als het wat is, ga je door. Als het niets is, dan stop je of pas je het aan”, aldus Iske.

Meerdere kanten
“Inkopers zijn een integraal onderdeel van het bedrijfsmodel. Wanneer het om innovatie gaat, draagt inkoop bij aan de componenten voor de producten. Aan de andere kant kunnen inkopers ook innoveren in de bedrijfsvoering, processen, omgang met partners, of wat betreft het verdien- en kostenmodel”, vervolgt Iske. “Om te innoveren moeten we op een andere manier naar onze positie en processen kijken. Inkopers zitten in een multistakeholderomgeving, met veel problemen die veel aspecten hebben. Je kunt deze alleen maar inschatten als je het van meerdere kanten bekijkt”, aldus Iske.

Ruimte voor fouten
“Ik zie dat veel innovaties vastlopen, omdat bedrijven aan het begin al grote beslissingen voor later willen nemen”, verzucht de professor. “Dan wordt er al een budget vastgesteld en zo moet het. Daarom gaan ook al die IT-projecten mis. Mensen willen in een veel te vroeg stadium, veel te grote beslissingen nemen. Gaandeweg kom je voor verrassingen te staan en kunnen er dingen mislukken. Dat moet je accepteren als je vernieuwing wilt. Je moet ruimte inbouwen voor fouten.”

Briljante mislukkingen
Om aan te geven dat er ook briljante mislukkingen bestaan, neemt Iske het bijvoorbeeld Viagra. “Het werd bedoeld als middel tegen hartfalen. Later in het ontwikkelproces bleek het een bijwerking te hebben bij de helft van de proefpersonen, gewaardeerd door de vrouwelijke helft”, zegt hij lachend. “Toevallig hebben ze zo iets belangrijks ontdekt. Daar moet je alleen wel voor openstaan.”

Diversiteit
Een inkoopafdeling waar innovatie kan groeien en bloeien moet volgens Iske in ieder geval divers zijn. “Diversiteit is erg belangrijk. De term heeft de laatste tijd een beperkte betekenis gekregen, want er wordt alleen nog maar gesproken over vrouwen in toplagen. Vervolgens zijn de vrouwen in topbanen die ik ken, mannelijker dan de mannen die ik ken. Dat is geen diversiteit. Het gaat er juist om dat vrouwelijkheid en mannelijkheid gewaardeerd worden. Dan gaat het ook niet alleen om mannen en vrouwen, maar ook over jongere en oudere mensen en verschillende culturen. Dat is pas echt diversiteit.”

 

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties (1)

8 juli 2015 06:00 uur

In september start in Den Haag bij de InkoopAcademie de driedaags training Inkopen in de Nieuwe Economie. Hier gaan vanuit inkoopperspectief handen en voeten geven aan zo'n andere mindset om duurzaam en innovatief te kunnen inkopen. http://www.inkoopacademie.nl/trainingen/67/129/inkopen-in-de-nieuwe-economie-2

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres