Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Inkopers windenergie krijgen voor het eerst geld terug

Windmolens geneerden op zondagochtend 16 februari zoveel energie door de harde wind in Nederland dat bedrijven die toen elektriciteit inkochten, geld kregen in plaats dat ze moesten betalen. Volgens lector energietransitie Martien Visser van de Hanzehogeschool was het de eerste keer dat dit in Nederland gebeurde. Dit meldt het Dagblad van het Noorden.

Inkoop op spotmarkt
De ontvangende bedrijven kopen elektriciteit in op de zogeheten spotmarkt, waarbij de prijs niet vooraf vastligt, maar afhangt van vraag en aanbod. Visser licht toe dat er zoveel windenergie was opgewekt dat er voor het eerste in Nederland een negatieve energieprijs ontstond, waardoor de inkopers geld terugkregen. Volgens Visser hebben maar enkele bedrijven geprofiteerd. “Dit hoge aanbod deed zich voor op de vroege zondagochtend tussen vier en zes. Ik denk niet dat er op dat moment veel bedrijven actief waren. Maar toch is dit heel bijzonder. In Duitsland komt een negatieve elektriciteitsprijs vaker voor, maar daar hebben ze dan ook meer windturbines.” De lector verwacht nu meer van dergelijke situaties in Nederland. “De meeste elektriciteit wordt nu nog door turbines op het land opgewekt, omdat er daar meer windmolens staan dan op zee. Maar er komen in de toekomst veel turbines op zee bij en daar waait het ook nog vaker. De hoeveelheid elektriciteit die wordt geproduceerd als het hard waait, stijgt dan ook flink.”

Bron: Dagblad van het Noorden

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres