Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Inkopers moeten met alle Brexit scenario’s rekening houden

“Inkopers, bereid je voor op Brexit”, waarschuwt Rabobank-econoom Alexandra Dumitru. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Wat kan een Nederlandse inkoopafdeling doen, wanneer zelfs de Britse regering niet lijkt te weten hoe het Brexit vorm wil geven? Afgelopen week werd de chaos in het Verenigd Koninkrijk alleen maar groter met het vertrek van Brexit-minister David Davis en minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson. Welke gevolgen dit gaat hebben voor de toekomstige (handels)relatie tussen het VK en de EU is nog onduidelijk. Wat wel zeker is: Op 29 maart 2019 zal het VK geen EU-lid meer zijn. De handelsrelatie tussen het VK en EU-lidstaten gaat daardoor veranderen. Inkopers zullen zich daar op aan moeten passen.

“Reken er niet op dat het VK uiteindelijk in de EU blijft”, zo laat Dumitru weten tijdens het NEVI-evenement ‘Inkoop: science fiction of rocket science’. Tegelijkertijd stelt zij dat een ‘harde’ Brexit, waarbij de Britten na hun vertrek uit de EU, onder de regels van de Wereldhandelsorganisatie vallen (WHO) niet uit te sluiten valt. Dat zal leiden tot meer tarieven en strengere douaneregels die de handel tussen de VK en EU-landen ernstig beperken.

Vrijhandelsverdrag
Rabobank heeft verschillende Brexit-scenario’s geschetst. Uiteindelijk verwacht de bank dat het VK en de EU een verregaand vrijhandelsverdrag zullen uitonderhandelen. Daarbij zullen er geen tarieven gelden voor het vrije verkeer van goederen, maar komen er wel veel non-tarifaire barrières zoals anti-dumping maatregelen, douanebeperkingen en nieuwe productstandaarden. Dit kan betekenen dat je als inkoper op zoek moet naar alternatieve leveranciers De bank verwacht daarnaast geen vrij verkeer van diensten, wat problematisch kan zijn voor bijvoorbeeld inkoopconsultants.

Verdeeldheid
Dumitru benadrukt dat de Rabobank het zomaar bij het verkeerde eind kan hebben. Ook een geheel ander model, zoals het Zwitserse, Canadese of Noorse, zou als blauwdruk kunnen dienen voor de toekomstige relatie tussen de EU en het VK. Er kan op dit moment weinig zekerheid worden gegeven vanwege de politieke verdeeldheid in het VK. Het kabinet van premier Theresa May lijkt het nergens eens over te kunnen worden, waardoor belangrijke beslissingen constant uitgesteld worden. Het is dus nog steeds onduidelijk met welk einddoel de Britten naar de Brusselse onderhandelingstafel komen. Inkopers doen er daarom, volgens Dumitru, goed aan om zich op alle mogelijke scenario’s voor te bereiden.

Oorsprongsregels
Toch is niet alles rondom Brexit onduidelijk. Zo heeft de Europese Commissie al bekendgemaakt dat Britse producten niet meer onder de EU-oorsprongsregels zullen vallen na 29 maart 2019. Deze regels stellen dat een product slechts onder een EU-handelsverdrag valt wanneer deze geheel verkregen is in de EU of een substantieel deel ervan in de EU is verwerkt. Veel bedrijven zullen dus leveranciers van buiten het VK moeten zoeken wanneer ze willen dat hun producten onder de EU-stempel vallen. Dumtiru stelt dat vooral de auto-industrie hier de gevolgen van zal voelen.

Zwakke pond
Ook maakt Dumitru duidelijk dat inkopers nu al rekening moeten houden met de economische effecten van Brexit. Volgens haar groeide de Britse economie vorig jaar 1,7%, terwijl Britse bedrijven op het hoogtepunt van hun productiecapaciteit zaten. In 2018 verwacht Rabobank 1,2% groei, mede doordat de onzekerheid een minder stabiele pond met zich meebrengt. De zwakkere pond kan positief zijn voor Nederlandse inkopers, maar wanneer je bedrijf een vestiging heeft in het VK kan dit de inkoop van productiemiddelen duurder maken. Zeker wanneer Brexit ook nog gaat leiden tot handelsbarrières.

Krappe arbeidsmarkt
Brexit betekent bovendien dat het VK minder immigranten en buitenlandse investeringen zal verwelkomen. Dumitru meent dat het land – in het bijzonder de voedselindustrie en de bouwsector – daarmee veel kennis, innovatievermogen en productiviteit zal verliezen. Gecombineerd met de toch al krappe arbeidsmarkt betekent dit dat Britse bedrijven meer kosten zullen maken, waardoor Britse producten duurder worden.

 

 

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres