Magnifying glass Close

Inkopers mode zien kosten stijgen door dure dollar

Inkopers van Nederlandse modewinkels zien kosten van kleding stijgen doordat producenten en leveranciers uit Azië voor hun leveringen in dollars rekenen. Sinds september vorig jaar steeg de koers met zo’n twintig procent ten opzichte van de euro.

Brancheorganisatie Modint krijgt veel telefoontjes van ongeruste leden, zegt directeur Jef Wintermans tegenover De Telegraaf. De één rekent het volgens hem door aan de consument, terwijl de ander toegeeft op de marge. “Dat is het spel van de markt. Met de detailhandel gaat het nu beter, maar kleding loopt nog achter.”

Prijsstijging
In Duitsland zijn de prijzen al tot tien procent gestegen, stellen marktkenners. Ook in ons land zouden retailers niet aan een prijsstijging ontkomen. 

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties (1)

Jasper Mattijssen 11 april 2015 15:02 uur

Hoi Koen, Interessant artikel. Je ziet het inderdaad steeds vaker dat valuta koersen impact hebben op inkoopprijzen bij internationale contracten, ook buiten de mode. Denk bijvoorbeeld aan olieprijzen etc. Wat ik mij wel afvraag is het volgende: is het niet mogelijk (of had het niet mogelijk geweest) om valuta risico's (volledig of gedeeltelijk) af te dekken met hedging? o.a. door afdelingen als finance/treasury als stakeholder meer te betrekken in contracten in vreemde valuta? Een stijging van 20% is wel iets om rekening mee te houden. Wellicht weegt dit op tegen de premie... Ik ben benieuwd hoe hier door deze bedrijven naar gekeken wordt (ik ben zelf geen valuta expert).

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres