Magnifying glass Close

Inkopers gaan voor korting bij eerder betalen

Het afdingen van kortingen bij eerder betalen is een populaire tactiek in onderhandelingen met leveranciers. Vroege betalingen helpen immers ook de cashflow bij de leverancier verbeteren, zo redeneren inkopers.

Brits onderzoek, uitgevoerd door Supply Management, geeft weer dat veel inkopers het afdingen van kortingen bij vroegtijdig betalen wel zien zitten. Van een 12-koppig panel gaven elf leden een bevestigend antwoord op de vraag: ‘Is het korten van leveranciers bij vroegtijdig betalen een passende tactiek voor inkopers?’ In een online poll was 72 procent van de deelnemers het hiermee eens. 

Uitkijken voor uitknijpen
Ondanks het positieve antwoord op de vraag, stellen inkopers nog wel kanttekeningen bij de tactiek. Zo zou effect op het werkkapitaal vrij eenvoudig te berekenen zijn, maar door de lage rentestanden zijn de resultaten van de tactiek marginaal. “Ik denk niet dat het ethisch verkeerd is in de zakenwereld”, zegt een inkoper. “Elke betaling helpt leveranciers hun cashflow te verbeteren en de kopende organisatie kan daar voordeel van nemen.” Toch zijn er nog wel zorgen over het effect van de tactiek op het mkb. Volgens sommige inkopers zou de tactiek niet gebruikt mogen worden om leveranciers uit te knijpen.

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties (1)

18 maart 2014 11:43 uur

Uitknijpen.. Deze term snap ik niet. Als dit leverancier voelt dan ben je niet overtuigt van je bestaansrecht en als inkoper ben je korte termijn gericht bezig. Beiden is erg dom..

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres