Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Inkopers gaan hamsteren door hogere prijzen

Prijzen zijn sterk aan het stijgen, vooral op het gebied van kunststoffen, olie en staal. Hoewel bedrijven de voorraden normaal gesproken het liefst zo laag mogelijk houden, hebben inkopers in deze situatie een heel ander oerinstinct. Zij slaan de materialen in grote hoeveelheden in. “Je koopt meer in dan voor de productie nodig is, om zo prijsstijgingen in de toekomst te vermijden. Maar pas wel op dat je je hand niet verspeelt”, waarschuwt Arjan van Weele, hoogleraar inkoopmanagement, op het seminar ter ere van de 200ste NEVI PMI.

De 200ste PMI is een feestelijke gelegenheid voor de NEVI, bovenal omdat de index een nieuwe recordhoogte heeft aangetikt, namelijk 62.4. De economie is al 53 maanden in een opwaartse trend en is nu zelfs aan het versnellen. “Dat is raar”, vindt Van Weele.

Steile weg omhoog
Toch ziet de hoogleraar wel verklaringen voor de steile weg omhoog. Een van die verklaringen is de stijging van de index voorraad ingekochte materialen, zoals hierboven beschreven. Deze is in november uitgekomen op 57.2. Een ander record is afkomstig van de productie index (61.5). “De stijgende productievolume kan verklaard worden door de stijgende vraag uit het binnen- en buitenland. Er is grote vraag naar high-tech investeringsgoederen uit China, Noord- en Zuid Amerika en Europa.”

Hogere werkgelegenheid
Meer productie betekent ook meer werkgelegenheid. Dat is te zien aan de werkgelegenheidsindex die is geëindigd op 60.6. “Werknemers krijgen steeds vaker een vast contract, nu het aanbod van gekwalificeerd personeel sterk afneemt. ASML loopt hierin voorop. Zij bouwen hun flexibele schil af, om zo mensen vast te houden. Dat is goed nieuws voor de werkgelegenheid.”

Geen vaste prijsafspraken meer
Van Weele betwijfelt of het afbouwen van de flexibele schil de juiste keuze is. De volatiliteit in de PMI toont namelijk aan dat ondernemers zich continue moeten kunnen aanpassen aan de veranderende omstandigheden. “Het lijkt erop dat de markt de komende tijd volatieler kan worden. Dat betekent dat het bedrijfsleven zich juist moet gaan richten op flexibiliteit. In de interne processen, maar met name in de omgang met leveranciers zal dit van belang zijn. Dat betekent dat we geen vaste prijsafspraken met vaste volumes moeten maken. Dat betekent dat we flexibele contracten nodig hebben en dit zal een grote verantwoordelijkheid voor inkoopmanagers betekenen. Die moeten in feite zorgen voor ademende ketens. Je moet snel kunnen opschalen, maar ook heel snel kunnen terugschroeven. Daar ligt een geweldige uitdaging.”

Toekomst PMI
De hoogleraar sluit af met een advies richting zijn eigen vereniging. “We hebben een hele sterke dienstverlenende sector. Het zou zo mooi zijn als we ook daarvoor een PMI opzetten. Zo kunnen we een realistischer beeld krijgen van onze economische ontwikkeling.” Ook raadt Van Weele aan om een extra indicator toe te voegen aan de PMI, namelijk het percentage dat duurzaam wordt ingekocht.

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres