Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Inkopers Anteryon wachten Brexit rustig af

Recent stelde Claudia Zuijderwijk, voorzitter van de Kamer van Koophandel dat “dat ondernemers door alle onduidelijkheid rondom Brexit een afwachtende houding nemen in de voorbereidingen.” Dat geldt ook voor Anteryon, een in Eindhoven gevestigde ontwikkelaar van optische componenten. Twee van haar belangrijkste leveranciers zijn Britse bedrijven PrecisionMicro en ProPhotonix. Dat is voorlopig geen reden voor paniek. De inkoopafdeling van Anteryon is voorzichtig optimistisch, maar houdt de ontwikkelingen rondom het Britse vertrek uit de EU nauwgezet in de gaten. 

Anteryon koopt vooral lenzen, procesmaterialen en mechanica in. Inkoper Saskia van Dun stelt dat Duitsland en Zuidoost-Azië de belangrijkste handelsmarkten zijn voor de optische industrie. Anteryon haalt echter wel “laserdiodes en een stukje tooling” uit het VK. Volgens van Dun is het bedrijf voorlopig van plan dat ook te blijven doen, maar “we gaan de inkoop in het Verenigd Koninkrijk (VK) niet laten toenemen. Onze bestaande handelsrelatie met de Britten blijft zoals het is, maar we zullen zo veel mogelijk proberen te vermijden om daar nieuwe dingen te starten.”

Beperkte gevolgen
Mocht blijken dat Anteryon toch haar handelsrelatie met haar Britse handelspartners moet breken, zou het kunnen uitwijken naar Duitsland, waar potentiële leveranciers als Rutronik en Arrow actief zijn. Van Dun benadrukt echter dat het nog lang niet zo ver is. “Onze Britse leveranciers hebben aangegeven dat zij er voor gaan zorgen dat Brexit voor ons geen tot zeer beperkte gevolgen gaat hebben. Ook op het gebied van kosten hebben ze laten weten ons zo veel mogelijk tegemoet te komen. Dat is goed om te horen, maar het is natuurlijk wel de vraag hoe lang dat goed zal gaan. Nu de consequenties voorlopig mee lijken te vallen willen we niet veel tijd steken in onderzoek naar andere leveranciers en landen.”

Toenemende kosten
Van Dun stelt dat Anteryon momenteel niet veel meer kan doen om zich te voorbereiden op Brexit. Daar stellen meer Nederlandse bedrijven last van hebben. Het is vooralsnog onduidelijk of de Britten en de EU tot een akkoord komen. En als er een akkoord komt, is het nog maar de vraag hoe deze ingericht gaat zijn. Hierdoor is het nog heel onduidelijk hoe bijvoorbeeld de handel aan de grens geregeld zal worden. Daar zit ook de grootste angst voor Anteryon. “Het grootste Brexit-gerelateerde risico voor ons zijn toenemende kosten, vanwege invoerrechten. We verwachten ook dat het in het begin waarschijnlijk douaneafhandelingen even lastig zullen verlopen, maar dat zal hoogstens wat vertraging in tijd opleveren. Ik denk dat de gevolgen daarvan heel beperkt zullen zijn.”

Noord-Ierland
Van Dun hoopt op een akkoord tussen de VK en de EU. Ze vindt het allerbelangrijkste dat daarin geregeld wordt dat de in- en uitvoer net zo gelijkwaardig verloopt als nu ook het geval is. Na EU-top van 17 oktober kwam zo een overeenkomst echter geen stap dichterbij. Sterker nog, de voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk gaf aan dat de kans op ‘no deal’ groter dan ooit is. De grens rond Noord-Ierland is het grootste struikelblok. Beide partijen willen daar een harde grens voorkomen, maar er is nog geen voorstel op tafel gekomen die voor beiden acceptabel is.

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties (1)

inkoperscafe gebruiker 25 februari 2019 15:33 uur

Volgens mij heeft Door Jon Jonoski verkeerde info gekregen van de verkeerde persoon! Deze info klopt voor een groot gedeelte niet.

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres