Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Inkoper kan niet meer zonder e-procurement

“Inkopers en inkoopmanagers die niet inspelen op softwareontwikkelingen overleven de komende vijf jaar niet”, stelt Gert Walhof, kennispartner bij E-proQure en lector inkoopmanagement aan de Hanzehogeschool Groningen.“Het is bekend dat bij bedrijven de inkoopkosten al snel 50 tot 70 procent van de omzet zijn. Bij handelsbedrijven is dat zelfs vaak 80 procent of meer. Die bedrijven kunnen het zich niet veroorloven om de kosten-, efficiency-, en concurrentievoordelen van inkoopsoftware te laten liggen.”

Walhof ziet dat grote bedrijven al fanatiek bezig zijn met het automatiseren van inkoopprocessen. “Vooral Purchase-to-Pay en contractmanagement zijn op dit moment hot topics, omdat het nadrukkelijk zorgt voor meer efficiency en een betere samenwerking met leveranciers. Daarnaast levert het ook sturingsinformatie op. Hoeveel facturen lopen er geruisloos door het proces? Worden afgesloten contracten echt gebruikt? Als je weet waar de afwijkingen zitten, dan kun je daarop gaan sturen. Uiteindelijk leidt dit tot effectievere processen en meer concurrentievoordeel voor het bedrijf. Grote bedrijven snappen dit heel goed, maar ook steeds meer mkb-bedrijven tonen daarom interesse in inkoopsoftware.”

Business opportunities
Inkoopsoftware helpt daarnaast ook bij het signaleren van business opportunities. “Inkoopsoftware kan helpen bij het doorgronden van de aanbodmarkt. Inkopers signaleren op deze manier snel trends en kansen voor het bedrijf. Daarnaast kun je met de software makkelijker op zoek naar leveranciers die een bijdrage kunnen leveren aan een nieuw product. De software kan hierbij dus de driver zijn voor de bijdrage van inkoop aan de innovatie van een organisatie.”

Operationele inkoop
Inkoopsoftware automatiseert veel operationele taken. Verdwijnt operationele inkoop daarmee uit mensenhanden? “Het werk van operationele inkopers zal meer gericht zijn op het inrichten van processen. Hieronder valt het soepel door het systeem laten lopen van orders en het matchen van facturen”, verwacht Walhof. “Daarnaast blijft het oplossen van problemen, bijzondere bestellingen en spoedklussen natuurlijk altijd voor een gedeelte handwerk.

Ook voor mkb
Is inkoopsoftware niet alleen weggelegd voor grote bedrijven? “Absoluut niet”, reageert Walhof. “Vroeger was software duur en lastig te implementeren, daarom waren alleen grote organisaties ermee bezig. Tegenwoordig zijn de functionaliteiten enorm verbeterd, is de prijs omlaag gegaan en de cloud heeft het mogelijk gemaakt om het systeem snel te implementeren. Het is nu eenvoudiger en economisch haalbaar voor het mkb om inkoopsoftware in te zetten om de eigen positie te versterken en concurrentievoordeel te realiseren.”

Problemen
“Het maakt niet uit hoe groot het bedrijf is en op welke stoel je in het inkoopproces zit, iedereen krijgt te maken met automatisering”, voorspelt de lector. Toch lopen inkopers tegen een aantal problemen aan. Het verkopen van inkoopsoftware in de organisatie, het vinden van de juiste inkoopsoftware en het optimaal gebruiken daarvan zijn maar enkele van de uitdagingen.

InkopersCafe.nl zal deze uitdagingen de komende weken in een drieluik behandelen.

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties (1)

inkoperscafe gebruiker 26 januari 2016 20:47 uur

Klopt helemaal. Slimmer inkopen doe je door te investeren e-procurement. Goede oplossingen kunnen binnen 1 maand al resultaten geven als 25% hogere leverbetrouwbaarheid en 27% minder orderhandling waardoor een inkoper zich niet meer bezig hoeft te houden met operationele zaken en zich kan richten op strategische zaken en uitzonderingen.

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres