Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

“Inkoper is een schaap met twintig poten”

“Inkoop wordt steeds belangrijker binnen organisaties”, stelt Alastair Hayward, Directeur Michael Page. “De inkoper wordt namelijk steeds meer gezien als business partner.” Associate Tamara van Engelen beaamt dit, maar ziet ook dat er daardoor steeds meer gevraagd wordt van de kandidaten. “Het bekende schaap met vijf poten, is inmiddels het schaap met 20 poten geworden. Een multinational neemt alleen genoegen met iemand met minimaal één masteropleiding en al een paar jaar inkoopervaring heeft. Daarnaast moet de inkoper een sterke relatiemanager zijn, analytische vaardigheden hebben en pragmatisch zijn.”

Michael Page is een organisatie die wereldwijd wordt erkend als een toonaangevend specialist in de werving en selectie van vaste en interim professionals. Michael Page heeft meer dan 155 vestigingen in ruim 36 landen. “Maar binnen ieder land zitten we ook regionaal en hebben we kennis van de lokale markt. Als het nodig is, kunnen we ons internationale netwerk bereiken en daarmee ook internationale kandidaten”, vertelt Hayward. “We kunnen dus met multinationals schakelen, maar we zijn ook in staat om een klein bedrijf in Enschede goed te helpen”, vult Van Engelen aan.

Belang inkoop neemt toe
“We hebben verschillende disciplines, waaronder finance, sales & marketing, IT, maar ook procurement & supply chain. We willen wel steeds meer gaan investeren in de discipline procurement & supply chain, want ongeacht de grootte van het bedrijf, zien we dat het belang van inkoop is toegenomen” aldus Hayward. “Maar waar een bedrijf vroeger nog tevreden was met een inkoper die goed kon onderhandelen, moet hij nu de duurzaamheidsdoelstellingen meenemen en langdurige strategische partnerships weten op te bouwen. Je kunt goed met cijfers zijn of goed kunnen onderhandelen, maar relatiemanagement wordt steeds belangrijker.”

Meer keuze voor inkoper
“De markt is aan het veranderen. We zijn net uit een crisis, waarbij het moeilijk was om aan banen te komen. Nu is de markt aan het omdraaien en zijn er steeds meer vacatures. Gelukkig is inkoop wel redelijk stabiel gebleven, want juist in tijden van crisis was de nood om inkoop goed in te richten hoog. Alleen nu zijn er zoveel vacatures, dat je ziet dat de beste kandidaten ook meerdere procedures hebben lopen. Bedrijven moeten zich realiseren, dat wanneer er een goede kandidaat voorbij komt die interesse heeft, dat ze niet te lang moeten wachten. Kandidaten hebben op dit moment gewoon meer keuze”, concludeert Van Engelen.

Inkopers binden
“Aansluitend is het ook belangrijk voor CPO’s om zich af te vragen: hoe zorg ik ervoor dat mijn mensen bij mijn bedrijf blijven?”, vertelt Hayward. “Als je als inkoper een strategische inkoopachtergrond hebt, veel ervaring met big-data en e-sourcing, sterke communicatieskills en je bent internationaal georiënteerd, dan wordt je echt gezocht. Dus een belangrijke ontwikkeling in de markt is: als ik die inkoper in mijn bedrijf heb gekregen, hoe zorg je ervoor dat ze ook bij jou blijven?”

Michael Page is gold partner van InkopersCafe.nl

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties (1)

inkoperscafe gebruiker 19 november 2015 11:46 uur

Dit is echt een goed artikel wat de huidige situatie reëel beschrijft

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres