Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Inkooptrends 2014

Net als vorig jaar heeft Supply Value de inkooptrends voor komend jaar onderzocht door het houden van een enquête aan ruim 2000 inkoopprofessionals voor te leggen en waar uiteindelijk 131[slide] organisaties aan deelnamen. In dit artikel worden de belangrijkste resultaten gepresenteerd en aanbevelingen gedaan over hoe een organisatie kan omgaan met de inkooptrends van 2014. De resultaten van dit onderzoek kan uw organisatie helpen bij op- en/of bijstellen van uw inkoopplannen voor 2014.

Top 3 Inkooptrends 2014
Uit ons onderzoek komt de volgende top drie inkooptrends:

  1. Meer behoefte aan flexibiliteit
  2. Meer aandacht voor contractmanagement 
  3. Meer focus op kostenbesparingen

Inkooptrend 1: meer behoefte aan flexibiliteit
De belangrijkste inkooptrends voor 2014 is meer behoefte aan flexibiliteit in de inkoopafdelingen. De aantrekkende maar nog slecht voorspelbare vraag zorgt bij inkopers voor meer behoefte aan flexibiliteit. Flexibiliteit is noodzakelijk in de dynamische economie met vraagschommelingen, vraag naar korte doorlooptijden en technologische veranderingen. Door flexibiliteit kan een organisatie kansen omzetten in euro’s en bedreigingen naast zich neerleggen.

Inkooptrend 2: meer aandacht voor contractmanagement
Aandacht voor contractmanagement is inkooptrend nummer 2 voor 2014. Contractmanagement is belangrijk voor elk inkoopproces en verdient daarom ook voldoende aandacht te krijgen. Effectief contractmanagement zorgt ervoor dat uw organisatie krijgt wat het nodig heeft. Het maakt afspraken helder, meetbaar en controleerbaar. De focus op deze trend is het grootst bij overheden en semioverheden en bij organisatie met meer dan 250 werknemers.

Inkooptrend 3: meer focus op kostenbesparingen
De inkooptrend aandacht voor kostenbesparingen was nog de belangrijkste inkooptrend voor 2013 als gevolg van de economisch mindere tijden. Voor 2014 is deze trend gezakt naar plaats 3, toch belangrijk voor het komende jaar. De focus op kostenbesparingen is het grootst bij operationeel inkopers en bij organisaties die zich in een vroeg stadium van het inkoopontwikkelingsmodel van Keough bevinden.

In de onderstaande tabel zijn alle trends inclusief score weergegeven.

grafiek2

Het volledige onderzoeksrapport inclusief aanbevelingen en nuttige tips is te downloaden op de website van Supply Value hier te downloaden.

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties (3)

inkoperscafe gebruiker 7 januari 2014 12:01 uur

Het onderzoek is weer beschik op onze website. http://supplyvalue.nl/nl/component/content/article/2-algemeen-nieuws/109-inkooptrends-2014.html Marno van Houten | www.supplyvalue.nl

Sander van den Broek 6 januari 2014 10:16 uur

Dank voor de melding. Het rapport is te lezen via de aangepaste link.

inkoperscafe gebruiker 6 januari 2014 09:49 uur

Helaas is de link niet te volgen, op de hoofdwebsite staat "Offline gezet door CC vanwege abuse op 30Dec ". Ben wel benieuwd

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Mis niets en ontvang gratis E-book!

Schrijf je nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief. Ontvang het laatste inkoopnieuws automatisch in je mailbox en ontvang het e-book 'De 6 juridische topics bij de inkoop van IT'.