Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Inkooptopper van het kwartaal: Chris Rodrigues

Chris Rodrigues is na zijn opleiding facilitymanagement begonnen als Inkoopconsultant bij Adjust. Dat terwijl hij, toen hij aan de opleiding begon, een heel ander plan had. Inmiddels werkt hij al weer zeven jaar bij Adjust en is hij dit kwartaal ‘Inkooptopper van het kwartaal’ op InkopersCafe.nl. “Gaandeweg ben ik verliefd geworden op het inkoopvak.”

Chris heeft eerst een jaar communicatiemanagement gestudeerd, maar besloot dat die studie niet bij hem paste. Hij heeft toen een tussenjaar genomen en is de horeca ingegaan. Een tussenjaar werden er uiteindelijk drie. Toen besloot hij dat een carrière in de horeca ook niks voor hem was. Chris schreef zich daarom opnieuw in voor een studie, dit keer facilitymanagement. In het tweede jaar kreeg hij een inkoopvak. Dit vond hij zo leuk, dat hij daarop verder is gaan specialiseren.

Evenementmanagement
Maar waarom facilitymanagement? “Ik wilde eigenlijk evenementmanagement gaan doen en dat was een van de minors die ze aanboden,” vertelt Chris. Een andere minor was inkoopmanagement, en dat bleek uiteindelijk leuker. “Ik had al ervaring als het ging om het organiseren van een evenement. Ik zat namelijk in de organisatie van een klein festival bij mij in de omgeving. Dat organiseren van een evenement leerde je ook in de minor. Ik besloot dat, als ik later echt evenementmanagement wilde doen, ik daar al de praktijkervaring voor had. Daarnaast sprak ook het inkopen mij heel erg aan. Daarom ben ik mij daarin verder gaan specialiseren.”

Klantgericht denken
Sommige ervaringen die Chris heeft opgedaan in de horeca, zijn ook toe te passen in de inkoop, bijvoorbeeld het klantgericht denken. “Als een gast ontevreden is in een restaurant, dan moet je dat aanvoelen. Je moet daarop anticiperen. Als consultant doe je eigenlijk hetzelfde. Je moet goed blijven bedenken wat de interne klant wil en wat niet.” Chris is daarnaast analytisch sterk en goed met Excel. Hij doet daarom veel datagedreven tenders. “Ik denk dat mijn kracht als inkoper daar ook ligt.”

E-auction
De leukste opdrachten die Chris heeft mogen doen zijn de E-auction en alle scenario-analyses. “Het leuke van zo’n veiling is dat het op het moment gebeurd. Men heeft bijvoorbeeld een kwartier om te bieden. In de eerste 10 minuten gebeurt er dan bijna niks. De laatste 5 minuten bieden ze steeds sneller onder elkaar. Je ziet meteen wat er gebeurd, welke besparing het oplevert en wie op welke plaats staat. Zo’n E-auction is daarom best spannend.”

Scenario-analyses
Ook het uitvoeren van scenario-analyses zijn volgens Chris een van de leukste taken. Die analyses doet hij aan de hand van softwaretools. “Als ik in de softwaretools aangeef dat ik bijvoorbeeld twee leveranciers uit Duitsland wil hebben en eentje uit Nederland, dan krijg je meteen de nieuwe taakverdeling van het contract te zien. Ik vind het dan ook leuk om te zien hoe de opdrachtgevers daarop reageren, want die willen nog weleens tegenstribbelen. Maar zodra ik de resultaten van de softwaretools laat zien, dan zijn ze vaak snel om.”

Toekomst
Plannen voor de toekomst heeft Chris nog niet. “Ik zit nu lekker op mijn plek. Ik kan mij wel voorstellen dat ik op een gegeven moment een keer de stap maak om bij een vaste organisatie te werken. Maar op dit moment heb ik het nog erg naar mijn zin bij Adjust.”

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres