Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Inkooptopper van de maand: Sander Vaneker

Elke maand belonen we een inkoper voor het geven van een interessante reactie op een van de artikelen op InkopersCafe.nl. Deze maand wordt Sander Vaneker in de schijnwerpers gezet en ontvangt hij de strip Inkooptopper. “Bij gemeente Hengelo dringt het onderwerp inkoop eindelijk verder door tot de cockpit”, trapt hij het gesprek af.

Sander Vaneker is in 2001 van zijn baan als beleidsmedewerker sportaccommodaties doorgerold in het inkoopvak. Inmiddels werkt hij 10 jaar als strategisch beleidsadviseur inkoop bij de gemeente Hengelo. “Als beleidsmedewerker sport moest ik wel eens kunstgras voor voetbalvelden aanbesteden. Het zorgen voor openheid en transparantie vond ik een hele mooie uitdaging en het leverde uiteindelijk tastbare successen op voor de eindgebruiker”, vertelt Vaneker. “Toen kwam er een functie vrij op de inkoopafdeling van Hengelo, waar ik voor ben uitgekozen.”

Wat is de mooiste opdracht die je voor Hengelo hebt mogen uitvoeren?
“De mooiste opdracht was het vinden van een pachter voor een monumentaal pand op het marktplein in Hengelo. Men was er al een behoorlijke tijd mee bezig om hier een horecavoorziening van te maken. Het ging niet om grote bedragen, maar het had wel veel publicitaire impact op de stad. Het was niet echt een regulier inkooptraject. Daarom was men er al mee aan de slag gegaan, maar ze kwamen er niet uit. Op een gegeven moment kwam er politieke druk op te staan en kwam een trainee op het idee om met inkoop te gaan praten. We hebben de opdracht toen uitgevoerd in de vorm van een inkooptraject. Dat proces verliep erg goed. Er werd destijds zelfs gezegd dat inkoop de oplossing lijkt voor alles”, vertelt Vaneker enthousiast.

Is het beeld over inkoop binnen Hengelo toen ook veranderd?
“Ja in een zekere zin wel”, antwoord Vaneker. “Afdelingen zagen in dat een inkoopproces ook veel voordelen kan opleveren. Iedereen kan input geven aan het proces. Dat is wel handig in een organisatie waar het democratische proces vaak net zo belangrijk is als het eindresultaat. Naar aanleiding van dat succes, zijn we ook wel eens kavels gaan tenderen. Dat bracht het balletje aan het rollen.”

Hoe wordt de professionalisering van inkoop in Hengelo verder aangejaagd?
“We werken steeds vaker volgens de methode van Budgetgedreven Inkoop 2.0”, zegt Vaneker. “Voorheen merkte ik wel eens dat we op de inkoopafdeling heel trots waren als we weer een goed aanbestedingsresultaat hadden behaald. Als er een miljoen begroot was en we hadden het werk of de dienst geregeld voor 900 duizend euro, dan gaven we elkaar high fives op de wandelgangen. Dit zette mij aan het denken of het zo niet ten koste gaat van de uiteindelijke kwaliteit. Die 100 duizend euro kan die ondernemer namelijk net te kort komen om te gaan investeren in andere zaken die de politiek belangrijk vindt, zoals werkgelegenheid en innovatie. Dat botste in mijn beleving. Is het niet veel verstandiger om de ondernemer zelf verantwoordelijk te maken voor zijn marge? Ik wilde de ondernemer veel meer een vaste omzet in het vooruitzicht stellen.”

Wat zijn de uitdagingen van deze methode?
“De verandering van de manier van denken is de grootste uitdaging. Ik zie dat overheden nog vaak erg risicomijdend zijn. We hebben de neiging om, bij het specificeren van onze behoeften, altijd naar de bovenzijde van het budget te gaan. Een goede inkoopadviseur moet kritisch kijken naar het budget en uitzoeken of en hoe dit naar de onderzijde bijgesteld kan worden en toch de gewenste kwaliteit kan opleveren. Op deze manier kan overspecificatie tegengegaan worden. Je kunt het echter ook omdraaien: als we het budget wat omhoog schroeven dan kunnen we in sommige gevallen een veel betere kwaliteit verwachten.”

Waar staan jullie nu in dit traject?
“We zijn nu bezig om het op MT-niveau tussen de oren te krijgen. Het is eigenlijk gewoon een emvi-gunning, alleen dan op vaste prijs. Toch vergt het veel uitleg om de koudwatervrees weg te nemen. Het staat nog in de kinderschoenen, maar ik zie dat we in Hengelo de noodzakelijke professionaliseringsslag aan het maken zijn. Ik hoop dat we over 4 jaar op een andere manier high fives geven op de gang. Dat we vieren dat we controle hebben over de miljoenen euro’s spend die we jaarlijks de deur uit doen.”

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres