Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Inkooptopper van de maand: Gertjan Schut

“Gunnen op de laagste prijs moet je niet willen. Ook als je precies weet wat je wilt, kun je met EMVI de kans vergroten dat je de gewenste kwaliteit ook echt krijgt. ” Dat stelt Gertjan Schut, bedrijfseconomisch adviseur inkoop bij de Belastingdienst. Als econoom wordt er van hem verwacht dat hij een optimale balans vindt tussen kwaliteit en prijs binnen een aanbesteding.

Volgens Schut wordt er in Nederland vaak een vaste verhouding gekozen in waarde die aan de gunningscriteria prijs en kwaliteit toebedeeld wordt. “Dit is nattevingerwerk en dat zinde ons steeds minder”, zo stelt hij. “Dit kan ongewenste effecten geven, zoals strategische biedingen van prijsvechters, zeker in combinatie met relatief scoren. Kwaliteit kan zwaar wegen, maar dan wint toch de aanbieder met de laagste prijs. Andersom gebeurt ook, de nadruk op kwaliteit schiet door en levert een winnende leverancier op die praktisch elke prijs kan vragen”.

EMVI-superformule
Het spanningsveld tussen prijs en kwaliteit is er een met veel uitdagingen. “Opdrachtgevers zijn teleurgesteld als de prijsvechter wint, maar vinden de maximale kwaliteit meestal te duur”, stelt Schut. Hoe kom je dan op het gewenste ‘midden van de markt’ met de beste prijs-kwaliteitverhouding uit? “Een prijsformule met een vaste prijs-kwaliteitverhouding blijkt niet representatief voor de werkelijke voorkeur van een opdrachtgever. Deze verhouding is variabel, want een opdrachtgever heeft steeds minder geld over voor een volgend stukje kwaliteit. De Belastingdienst heeft op basis van deze gedachte in samenwerking met een externe adviseur een nieuw model ontwikkeld, genaamd: EMVI-superformule.”

Midden van de markt vinden
Met de EMVI-superformule is het mogelijk om op basis van eigen referenties en voorkeuren voor kwaliteit en prijs de beste inschrijving te selecteren. “Er zijn een aantal vragen die je jezelf moet stellen”, vervolgt Schut. “Welke hoeveelheid kwaliteit zou een opdrachtgever tevreden stellen en welk prijsverschil is deze bereid om voor de invulling tot de maximale kwaliteit te betalen? We stellen uiteindelijk twee referenties met een prijs en een kwaliteit vast, zodat aanbiedingen niet onderling, maar tegen deze vaste waarden worden gescoord. Al deze onderdelen worden ingevoerd in een Excel-tool en daar komen de parameters voor de superformule uit. Hiermee vind je de ideale kandidaat in het midden van de markt.” De tool is vrij verkrijgbaar.

Inkooptopper van de maand
Elke maand belonen we een inkoper voor het geven van een interessante reactie op een van de artikelen op InkopersCafe.nl. Deze maand wordt Gertjan Schut in de schijnwerpers gezet en ontvangt hij de strip Inkooptopper.

 

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties (8)

inkoperscafe gebruiker 17 maart 2015 14:35 uur

Wat verstaat de schrijver exact onder kwaliteit? Hoe meet je dit? Wat is maximale kwaliteit en wat wordt nu verstaan onder prijs-kwaliteitsverhouding?

inkoperscafe gebruiker 16 maart 2015 13:22 uur

https://onzetaal.nl/taaladvies/advies/zinde-zon-op-wraak

inkoperscafe gebruiker 13 maart 2015 02:15 uur

Wat verstaat de schrijver exact onder kwaliteit? Hoe meet je dit? Wat is maximale kwaliteit en wat wordt nu verstaan onder prijs-kwaliteitsverhouding?

inkoperscafe gebruiker 12 maart 2015 13:20 uur

Nee, het is toch echt "zon," in de betekenis van "dit zint mij niet." Verleden tijd is: "dat zon mij niet."

Nancy van Bemmel
Nancy van Bemmel 12 maart 2015 10:56 uur

Raak punt, ik pas het aan.

inkoperscafe gebruiker 12 maart 2015 10:52 uur

Hallo Nancy, Dat klopt wel, maar alleen in de betekenis van denken/peinzen. In dit verband bedoel je waarschijnlijk "naar de zin zijn", en dan moet het volgens mij wel degelijk "zinde" zijn. Maar goed, allemaal redelijk off-topic verder. Interessante materie!

Nancy van Bemmel
Nancy van Bemmel 12 maart 2015 09:47 uur

Bedankt voor het meedenken! 'Zon' is de verleden tijd van het werkwoord 'zinnen'. http://www.mijnwoordenboek.nl/werkwoord/zinnen

inkoperscafe gebruiker 12 maart 2015 09:13 uur

Nancy dit artikel bevat een type/tik vaud. "Dit is natte vingerwerk en dat zon ons steeds minder". Ik mag er van uit gaan dat er iets anders dient te staan maar wat??

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres