Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Inkoopprijzen landbouwproducten zijn lager dan supermarktklant denkt

Consumenten in Nederland schatten de feitelijke inkoopprijzen van aardappelen, groente en fruit (agf) met ongeveer vijftig procent te hoog in. Zo laat onderzoek van Agrifirm zien onder 12.700 consumenten. Dit meldt Distrifood.

Agrifirm liet de consumenten via een onlinespel op Facebook en Instagram de prijs inschatten van aardappelen, boerenkaas, biefstuk, bloemkool, bospeen, eieren, hamlappen, kip en peren. Ze kregen daarbij de vraag voorgelegd naar de kiloprijs of bij eieren de prijs van tien stuks. Volgens het Financieele Dagblad kwamen de respondenten voor het pakket gemiddeld uit op een inkooprijs van 21,33 euro, terwijl dat in het echt 14,47 euro was. Uit het onderzoek blijkt verder dat consumenten in de supermarkt uiteindelijk gemiddeld 62,50 euro voor de landbouwproducten betaalden, oftewel zo’n vier keer de inkoopprijs.

Oplossing uit de hele keten
De conclusies van het onderzoek bewijzen volgens Agrifirm dat boeren te weinig geld krijgen voor hun producten, hoewel de landbouwcoöperatie ontkent dat het een aanval is op de supermarkten. “De enquête bevestigt wat wij al dachten, namelijk dat klanten niet weten wat een boer verdient. Het bewustzijn daarvan is erg laag. Wij willen naar een juiste compensatie van de boer voor het werk dat hij doet. Dat kunnen we alleen maar bereiken als we zo veel mogelijk ruchtbaarheid geven aan de werkelijke prijzen. De oplossing moet uit de hele keten komen”, aldus bestuursvoorzitter Dick Hordijk van Agrifrim.

Bron: Distrifood

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres