Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Inkoopprijzen dalen voor zesde maand op rij

De inkoopprijzen daalden voor de zesde maand op rij, maar minder sterk dan in januari. Dat blijkt uit de maandelijkse Inkoop Managers Index van de NEVI (NEVI-PMI) van februari die uitkwam op 52.2. “De score is weliswaar lager dan vorige maand (54.1), maar is toch goed te noemen gezien de onverminderd hoge binnenlandse en buitenlandse vraag”, zo stelt Arjan van Weele, NEVI hoogleraar inkoopmanagement.

De daling in de groei wordt toegeschreven aan de kleinste toename van nieuwe orders sinds september vorig jaar. De voorraad ingekochte materialen daalde daarbij in februari opnieuw, dit keer in de grootste mate sinds april 2013. Ook waren de levertijden afgelopen maand langer.

Werkgelegenheid daalt
De positieve score van de index leidde echter niet tot meer banen in februari. De werkgelegenheidsindex kwam deze maand uit op 49.0, dat is de eerste negatieve score in 11 maanden. Van Weele stelt dat er sprake is van een incident: “Niettemin geeft het aan hoe behoedzaam bedrijven zijn met het werven van extra personeel. De industrie vaart qua banen en voorraden scherp aan de wind en wil de vaste lasten zo laag mogelijk houden. Inkoopprijzen, zowel als verkoopprijzen daalden in februari. Dit alles overziend, verwacht ik een positieve ontwikkeling voor de komende maanden”

Productieomvang neemt toe
De productieomvang is in februari opnieuw toegenomen, maar deze toename is wel de laagste in vijf maanden. De toename wordt voornamelijk toegeschreven aan een groter aantal ontvangen orders. De producenten van consumptiegoederen zagen de grootste stijging, terwijl de producenten van halffabricaten de kleinste toename noteerden. De positieve productieomvang zorgde er ook voor dat er meer materiaal werd ingekocht. Deze index groeide voor de negentiende maand op rij.

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres