Magnifying glass Close

Interim hoger opgeleid dan vaste inkopers

Inkoopprofessionals met een voorkeur voor interim opdrachten zijn over het algemeen hoger opgeleid dan de inkopers die een vaste aanstelling zoeken. Inkoopprofessionals die een vaste functie zoeken hebben in 46% van de gevallen een HBO opleiding en in 32% van de gevallen een universitaire opleiding. Inkopers die gaan voor interim opdrachten hebben in 39% van de gevallen een universitaire opleiding en 50% heeft een HBO opleiding gevolgd. Dat blijkt uit het populatieonderzoek van InQuest en In2Talent.

Uit kandidatenonderzoek van InQuest in 2012 bleek dat 23% van de inkoopprofessionals met vaste aanstelling een universitaire opleiding heeft gevolgd. Nu is dat gestegen met 9%. Bij de kandidaten die op zoek zijn naar een interim opdracht is een toename te zien van 7%. Het aantal inkoopprofessionals met een HBO opleiding is in beide jaren wel gelijk gebleven. Hieruit concludeert InQuest dat inkoop voor steeds meer hoger opgeleiden aantrekkelijk is. Het belang van een gedegen opleiding bij het verkrijgen van een passende inkoopfunctie wordt daarnaast steeds meer erkend.

Voorkeur privaat of publiek
Wat ook opvalt in het onderzoek is dat inkoopprofessionals met een voorkeur voor een vaste functie, tevens het liefst een baan willen in de private sector (81%). Inkopers die een interim functie willen, hebben vaker een sterke voorkeur voor de publieke sector (57%). Steeds meer inkopers hebben daarnaast een voorliefde voor de publieke sector. Voor de vaste banen is dit percentage gegroeid van 7% in 2012, naar 19% in 2016. Voor interim banen is dit percentage van 16% in 2012 naar 57% in 2016 gegroeid.

Spreiding inkoopprofessionals
In het onderzoek is tevens gekeken naar de plaatsen waar inkoopprofessionals zich vestigen. De meeste inkopers die in vaste dienst willen werken wonen in Zuid-Holland (28%) en Noord-Holland (21%). Op een derde plek staat Noord-Brabant met 15% van de inkoopprofessionals. Inkopers met een voorkeur voor interim werk wonen ook vooral in Zuid-Holland (25%), Noord-Holland (18%) en Noord-Brabant (13%). Tot slot wonen de meeste inkopers in de steden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag.

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen

of met e-mailadres