Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Inkoop wijkverpleging zit 300 miljoen euro onder budget

Zorgverzekeraars hebben dit jaar 300 miljoen euro minder uitgegeven aan wijkverpleging dan op grond van het landelijke budget van 3,6 miljard euro beschikbaar is. Ook al is er ruimte om eventuele tekorten op te vangen, de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) maakt zich nog wel zorgen over de kwaliteit van de zorg. Dit meldt Skipr.

Dit blijkt uit een analyse van de zorginkoop in de sector, uitgevoerd door NZa. NZa maakt zich zorgen dat (te) scherp inkopen ten koste gaat van de kwaliteit van zorg en de deskundigheid van het personeel. De organisatie constateert dat de krappe tarieven in de gehele reguliere wijkverpleging een probleem zijn. Zo baseren de zorgverzekeraars hun tarieven deels op de historische productmix, terwijl de zorgvraag toeneemt en complexer wordt.

Verschillende inkoopvormen
Een van de problemen die de organisatie tegenkwam, is dat zorgverzekeraars verschillende inkoopvormen hanteren. Elk specifieke zorgvorm wordt weer anders ingekocht. Dit kan leiden tot versnippering van de zorg, terwijl samenwerking en regionale afstemming heel belangrijk is.

Administratieve lasten
NZa kwam ook nog een ander probleem tegen. Zorgaanbieders ervaren namelijk nog geen verlichting in de administratieve lasten door de invoering van het integrale tarief. Dit komt doordat veel zorgaanbieders de aparte registratie van persoonlijke verzorging en verpleging in stand houden. Dit is niet altijd een eigen keus, omdat niet alle zorg via het integrale tarief te declareren is.

Verantwoordelijkheid problemen
Volgens NZa ligt de verantwoordelijkheid van deze problemen zowel bij de zorgaanbieders als de zorgverzekeraars. Zorgaanbieders moeten duidelijk zijn over welke zorg ze leveren. Ook moeten ze transparant zijn over de kosten en kwaliteit. Zorgverzekeraars moeten, volgens de organisatie, toekomstgericht inkopen. Dit houdt in dat ze samen met de sector toekomstgerichte plannen moeten maken en tarieven afspreken die daarbij aansluiten.

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres