Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Inkoop vandaag - meer complex, maar wel interessanter

In het afgelopen decennium heeft een focus op zaken als technologie en het milieu het beroep oneindig veel meer voldoening gegeven, zegt Peter Smith, consultant en auteur van het boek A Procurement Compendium. Een terugblik geeft Smith een idee hoe problemen en prioriteiten voor inkoopprofessionals in die tijd zijn veranderd, zo vermeldt hij op Supply Management.

De impact van technologie was onmogelijk te missen. Geen enkele inkoopfunctie met de pretentie om van wereldklasse te zijn, kan dat vandaag hopen te bereiken zonder krachtige en geschikte technologie. Ook de focus op herkomst in de supply chain is volgens Smith een ander opkomend punt. Vaak wordt er niet gerealiseerd hoe ernstig problemen hierbij kunnen zijn, gezien bij het paardenvleesschandaal of bij milieukwesties. Hierbij gaat het geregeld om veranderingen in het klimaat tot het gebruik van plastic of ontbossing; dit vaak om de productie van gewassen te verhogen die mogelijk door inkoopmanagers worden gekocht die werken voor voedselbedrijven.

Verandering in bedrijfsprioriteiten

Organisaties realiseren zich nu zeker dat dit kritieke kwesties zijn, niet alleen omdat topbestuurders zich goed willen voelen, maar omdat klanten, beleidsmakers en hun eigen personeel bepaalde handelingen willen en verwachten. Volgens Smith moeten we deze veranderende bedrijfsprioriteiten simpelweg weerspiegelen en moet er tegenwoordig nagedacht worden over bredere kwesties met onderwerpen die deel uitmaken van ‘duurzaam inkopen’ of ‘aanbesteden met doel’. Het omarmen hiervan kan de inkooprol interessant en lonend maken, en de reputatie, geloofwaardigheid en positionering van inkoop vergroten. Deze kwesties, die sterk verband houden met risicobeheer, zijn strategisch en daarom interessant op directieniveau. Aanbestedingsleiders zullen daarom eerder met het management in overleg gaan over projecten die klimaatverandering aanpakken, samenwerking met sociale ondernemingen of duurzame toeleveringsketens voor grondstoffen, dan om kostenbesparende initiatieven te bespreken.

‘Het vieren waard’

Deze veranderende rol van inkoop heeft een positief effect op het beroep gehad. Inkoopprofessionals moeten verdergaan om problemen te begrijpen, de beste benaderingen te ontwikkelen en voordelen te meten. Maar terugkijkend is inkoop ongetwijfeld veelzijdiger en boeiender dan tien jaar geleden en dat is, volgens Smith, ‘het vieren waard’.

 
Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres