Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Inkoop tomaten in Italië staat ter discussie

Supermarkten en de FNV doen kritisch onderzoek naar de productieketen van Italiaanse ingeblikte tomaten om misstanden bij de oogst tegen te gaan. Dit bericht Groenten & Fruit.

Het onderzoek richt zich op teelt waarbij hele tomaten ingeblikt worden. De oogst voor gepureerde tomaten is in Noord-Italïë grotendeels machinaal. Het gaat om de handmatige oogst voor de hele, ingeblikte tomaten. Hierbij vindt op grote schaal overtreding van de mensenrechten plaats. De maffia lijkt hierbij een rol te spelen. Certificering met arbeidsmodules en vooraf aangekondigde administratieve controles werken volgens de FNV niet bij dit soort bedrijven.

Veranderen inkoop
Op basis van het onderzoek kunnen er tegen de zomer aanbevelingen komen voor een daadwerkelijk verandering. Jos Hendriks van FNV Voedingsindustrie denkt hierbij aan het onaangekondigd controleren van arbeidsomstandigheden, het terugtrekken van de inkoop uit Italië of het juist direct afnemen van boeren. “Misschien moeten we wel concluderen dat we Nederlandse tomaten moeten gaan gebruiken. Ik weet niet of dat technisch kan, maar het simpelweg verleggen van de inkoop naar Spanje helpt ook niet. Daar gebeurt hetzelfde, al is het misschien niet georganiseerd”, aldus Hendriks. De supermarktkoepel CBL heeft zich bij het onderzoek aangesloten. Het is volgens de supermarkten belangrijk om mogelijke sociale misstanden in de Italiaanse tomatenketen te onderzoeken en om inzicht te krijgen in het handelingsperspectief van de betrokken partijen.

Bron: Groenten & Fruit

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Mis niets en ontvang gratis E-book!

Schrijf je nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief. Ontvang het laatste inkoopnieuws automatisch in je mailbox en ontvang het e-book 'De 6 juridische topics bij de inkoop van IT'.