Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Inkoop ontbossingsvrije soja stap dichterbij

Zuivelproducent FrieslandCampina en veevoerbedrijf Agrifirm gaan samenwerken om vanaf begin 2022 volledig ontbossingsvrije soja in te kopen. De soja zit namelijk in het veevoer van de koeien waarvan FrieslandCampina de melk inkoopt. Dat betekent echter niet dat alle zuivel straks ‘ontbossingsvrij’ is.

Onderzoek van Milieudefensie en televisieprogramma Zembla laat zien dat ForFarmers, De Heus en Agrifirm, de drie grootste veevoerbedrijven van Nederland, ‘foute’ soja verkopen. Zij kopen hun soja in bij Bunge, een van de grootse soja-importeurs van Europa. Bunge wordt in verband gebracht met landroof, corruptie en 60.000 hectare ontbossing. De soja is gecertificeerd met een keurmerk voor ‘responsible soy’. Het Wereld Natuur Fonds zet echter vraagtekens bij dat keurmerk. Nederland is de derde grootste soja-importeur ter wereld met jaarlijks 4,3 miljoen ton aan soja. Een miljoen ton daarvan gaat door naar andere landen en 1,7 miljoen ton van de soja gebruiken Nederlandse veehouders voor veevoer. Van de ingevoerde soja komt zo’n veertig procent uit Brazilië, waar veel ontbossing plaatsvindt vanwege sojaproductie.

Inkoop veevoer

Dat FrieslandCampina en Agrifirm vanaf 2022 gegarandeerd honderd procent ontbossingsvrije soja aanbieden, betekent niet dat alle zuivel van FrieslandCampina dat straks ook is. Boeren zijn vrij om zelf te kiezen waar ze hun veevoer inkopen. “We hebben geprobeerd om het met Nevedi (brancheorganisatie diervoederindustrie, red.) af te spreken. Zodat het voor de gehele soja-inkoop geldt”, licht duurzaamheidsmanager Sjoerd van Sprang van Friesland Campina toe. “Maar dat was helaas niet mogelijk qua volume, snelheid en kosten. Dus hebben we het met alleen Agrifirm afgesproken.” Van Sprang stelt dat ongeveer dertig procent van de gehele Nederlandse melkveehouderij zijn soja inkoopt bij Agrifirm.

Bron: Change Inc.

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Mis niets en ontvang gratis E-book!

Schrijf je nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief. Ontvang het laatste inkoopnieuws automatisch in je mailbox en ontvang het e-book 'De 6 juridische topics bij de inkoop van IT'.