Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Inkoop medische diagnostiek uit balans

De markt voor medische diagnostiek is nogal versnipperd met veel bedrijven, laboratoria en ziekenhuizen die medische diagnoses uitvoeren.

Sommige regio’s kennen echter een sterke concentratie van laboratoria. Dit kan positief uitpakken, omdat laboratoria hun vaak dure apparatuur dan efficiënt kunnen inzetten. Helaas kan dat ook zorgen voor hogere prijzen en veel afhankelijkheid van enkele aanbieders. Dit laat een marktstudie zien van de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Markt nog niet in balans

Bij medische diagnostiek gaat het om het in kaart brengen van ziektes met testen. Het betreft bijvoorbeeld allergietesten, bloedonderzoek, puncties en CT- of MRI-scans. Goed werkende diagnostiekmarkten kunnen volgens ACM van groot belang zijn voor de kwaliteit en het betaalbaar en toegankelijk houden van de zorg.

Marktpartijen geven aan dat de snel bewegende markt voor medische diagnostiek nog geen goede balans kent tussen efficiency en voldoende keuzemogelijkheden. Er zijn tussen regio’s behoorlijke verschillen in het aantal en soort aanbieders (ziekenhuizen en laboratoria). Dat komt ten eerste door de wijze waarop een deel van de zorgverzekeraars medische diagnostiek inkoopt. Zo kopen in bepaalde regio’s zorgverzekeraars de zorg bijvoorbeeld in bij één of enkele laboratoria. Andere zorgverzekeraars kopen weer meer in bij verschillende laboratoria of kopen selectief in bij overcapaciteit. Op de tweede plaats zijn er grote laboratoria ontstaan door fusies en overnames, wat de markt ook beïnvloedt.

Bron: ACM

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Mis niets en ontvang een gratis e-book!

Schrijf je nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief. Zo krijg je het laatste inkoopnieuws automatisch in je mailbox en ontvang je het e-book 'ICT-contracten & contract-management: tips, trucs en juridische valkuilen.'