Magnifying glass Close

Inkoop griepremmers was ondoordacht

Vele kuren, die in 2005 zijn ingekocht, kunnen worden afgeschreven, omdat ze inmiddels zijn verlopen.[slide] Het ministerie van volksgezondheid, welzijn en sport (VWS) heeft deze destijds aangeschaft, op advies van de gezondheidsraad, in de strijd tegen de vogelgriep. De Gezondheidsraad tekende hierbij aan dat bij de beslissing de mening van deskundigen betrokken moest worden.

Het ministerie van VWS heeft in 2005 voor een derde van alle Nederlanders griepremmers gekocht, vanwege de dreigende grieppandemie. Dit was het advies van de Gezondheidsraad, maar deze tekende daarbij aan dat er weinig wetenschappelijke gegevens waren over deze griepremmers. De Gezondheidsraad adviseerde bij het besluit deskundigen te betrekken, zoals het Centrum Infectieziektebestrijding.

Prijs en levering belangrijker
Dit is in de praktijk niet gebeurd. Minister Edith Schippers zegt dat nieuwe inzichten in de wetenschap geen rol konden spelen bij de aanschaf van miljoenen kuren oseltamivir en zanamivir in 2005. Volgens het Artsennet staat dit in haar reactie op Kamervragen van Tweede Kamerlid Henk van Gerven. De prijs en levering waren in dit geval belangrijker dan de wetenschap.

‘Geen nieuwe inkopen gedaan’
Schippers geeft vervolgens aan dat het eerste advies van de Gezondheidsraad in 2004 direct is opgevolgd. Na deze eerste aankoop zijn volgens haar geen nieuwe aankopen gedaan. Schippers concludeert dat de aanbevelingen in 2005 dus niet aan de orde zijn.

Reactie niet zuiver
Dat deze reactie van de minister niet helemaal zuiver is, blijkt uit de stukken die laten zien dat de koop is gesloten in september 2005. Dit was na het verschijnen van het verdiepende Gezondheidsraadrapport. Ook de opmerking dat er na de eerste inkoop geen nieuwe aankopen zijn gedaan is opmerkelijk. Uit de Wob-stukken blijkt dat levering en betaling van 2005 tot 2007 hebben plaatsgevonden. Daarbij werd in 2009 besloten om 780.000 kinderdoseringen oseltamivir in te slaan.

Vogelgriep duikt weer op
Dit weekend is in Hekendorp wederom vogelgriep vastgesteld. Voor heel Nederland is zondag om 11:30 een vervoersverbod voor pluimvee, eieren, mest en gebruikt strooisel ingegaan. De variant die gevonden is bij een kippenboerderij in Hekendorp is ook besmettelijk voor mensen. Het verbod geldt voor maximaal 72 uur.

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties (5)

19 november 2014 08:16 uur

Het is volkomen normaal dat zulke paniekaankopen gebeuren, voor er wetenschappelijke evidentie is of zelfs indien een deel van de beschikbare wetenschappelijke informatie tegengesteld is. Politici houden zich in de eerste plaats bezig met de emotionele reactie van het (kies)publiek. "Wij bieden u de best mogelijke bescherming" sust de publieke opinie. Ook al weet men niet goed waartegen men beschermd wordt. Mocht er een pandemie uitgebroken zijn, en had de overheid niets voorzien, dan was er ook negatief commentaar geweest. Bovendien is het, ongeacht of bespaard moet worden, altijd beter een voorzorg te nemen die nadien niet nodig blijkt te zijn, dan zich voor de gevolgen van een gebrek aan voorzienigheid te moeten verantwoorden. De nutteloze kosten moet je dan maar zien als een verzekeringspremie. De meeste daarvan betalen we (gelukkig maar) ook zonder dat het (achteraf) echt nodig blijkt te zijn.

18 november 2014 19:30 uur

Ja... dat is vaker gebeurt, was er ook niet iets met het vaccin tegen baarmoederhalskanker voor jonge meisjes, 50% kon de vernietiging is ? Leren van ervaringen is klaarblijkelijk moeilijk voor de eigenwijzen onder ons.

18 november 2014 17:39 uur

Voor mij geen makkelijk leesbaar verhaal. Omdat nergens wordt aangegeven wat dan de houdbaarheidstermijn van de kuren is, staat de stelling in de eerste zin wel erg op zichzelf. Wanneer een aankoop in 2005 gebeurt, met levering en betaling veel later spreekt de minister op zich dus nog geen onjuistheden. Als oseltamivir (ook) een griepremmer is, wat we als lezer aannemen, gaat het daar pas mis qua zuiverheid.

18 november 2014 13:32 uur

Tja, de Gezondheidsraad had een advies dan ook aan het Centrum Infectieziektebestrijding moeten overlaten. Eigenlijk voor de beurt gepraat dus.

18 november 2014 11:43 uur

gevalletje haastige spoed.....

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres