Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Inkoop eigen afval verkleint circulaire cirkel

“Recyclen is een complex systeem waar een heleboel verschillende bedrijven bij betrokken zijn. En tijdens het gehele proces produceren al deze bedrijven hun eigen afval. Bij het transporteren en scheiden van dit plastic komt bovendien veel CO2 vrij. Wij proberen daarom de recycling-cirkel te verkleinen door nieuwe producten te maken uit het overtollige plastic van bedrijven en die vervolgens aan hen terug te verkopen.” Aan het woord is Nout Kooij, oprichter van VanPlestik, dat met 3D-printers de strijd tegen plastic afval en vóór duurzame grondstoffen voert.

Kooij en mede-oprichter Sam van Til hebben een 3D-printer ontwikkeld die tegelijkertijd een recycle station is. Zij verzamelen plastic, versnipperen het in de printer en maken er vervolgens een nieuw product van. Zo hebben ze van plastic bekertjes plastic stoelen gemaakt, en afvalbakken van festivaltokens. Dat laatste was een opdracht van de gemeente Amsterdam. “Na ieder Amsterdams festival blijven er veel tokens over, allemaal met een eigen kleur en gemaakt van heel kwalitatief materiaal. Door hier vuilnisbakken van te maken kon de gemeente op een heel duurzame manier inkopen. Niet alleen was het materiaal 100% gerecycled, maar ook 100% lokaal. Amsterdams afval werd in Amsterdam hergebruikt. Hoe kleiner de cirkel hoe duurzamer het is.”

Zonneschermen
Een project voor Brouwerij de Prael wist de cirkel nog verder te verkleinen, vertelt Kooij. “Zij verbruiken iedere week ongeveer 70 biervaten van 20 liter. Dat levert veel overtollig plastic op, waar wij zonneschermen voor de brouwerij van maakten. De Prael kocht dus haar eigen afval in, hoefde geen nieuwe materialen in te kopen voor iets wat het nodig had en er werd nergens extra vervuiling gecreëerd. Het overtollige plastic werd immers ‘teruggezet’ op de plek waar het vandaan kwam.”

Producten op maat
Ook HEMA is inmiddels een klant. Zij koopt via VanPlestik letterlijk haar eigen afval terug door de vuilnisbakken die het bedrijf ervan produceert in haar hoofdkantoor te gebruiken. Volgens Kooij biedt de 3D-printer meer voordelen dan alleen recyclen. “Je kunt er volstrekt verschillende producten mee maken. Bedrijven kunnen dus hun eigen afval gebruiken om op maat gemaakte producten in te kopen.” Toch benadrukt hij dat er nog een lange weg te gaan is. “Het duurt ongeveer vier uur om bijvoorbeeld een stoel uit te printen. Met spuitgieten zou je veel sneller kunnen werken, maar het is pas economisch voordelig om van die techniek gebruik te maken wanneer je meer dan 1000 stoelen wil printen.”

Duur
Kooij stelt bovendien dat verschillende typen plastic niet gezamenlijk gerecycled kunnen worden. “Wanneer we plastic binnenkrijgen moeten we het eerst scheiden naar soort voordat we het in de printer kunnen stoppen. Deze printers zijn grote, dure machines die kapot kunnen gaan wanneer het materiaal ook maar enigszins ‘vervuild’ is. Dat is overigens ook een reden waarom recyclen op grootschaliger niveau nog geen vlucht heeft genomen. Het kost teveel tijd en geld en het eindproduct is vaak van minder kwaliteit dan ‘nieuw’ plastic. Dat kost bovendien slechts 1 euro per kilogram. Wie plastic recycleert moet dan ook heel efficiënt werken om te kunnen concurreren met nieuw plastic.”

Impact
VanPlestik heeft vorig jaar met één printer ruim 2000 kilogram plastic gerecycleerd. Dit jaar komen er nog twee printers bij, maar de oprichters hopen vooral verschil te kunnen maken door de technologie achter hun printers te delen met de rest van de wereld. 2000 kilogram is veel, benadrukt Kooij, maar “de Amsterdamse consumenten produceren jaarlijks 20 miljoen kilogram. En daarbij wordt het bedrijfsleven niet meegerekend. Bovendien blijkt uit onderzoek dat amper 10% van de Amsterdammers plasticafval scheidt. En slechts 20% van dat gescheiden afval wordt vervolgens gerecycleerd om als ruw materiaal hergebruikt te kunnen worden. Dat betekent dus dat nu ongeveer 1% van al het plastic afval wordt omgevormd tot nieuw product. Het is voor ons dan ook een belangrijk vraagstuk hoe we meer impact kunnen hebben.”

 

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres