Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Inkoop als medicijn?

Op 29 januari stuurde Edith Schippers een brief aan de Tweede Kamer waarin ze haar plan lanceert om medicijnen beter in te kopen en zo de macht van de geneesmiddelenfabrikanten in te perken. Dat klinkt mooi en simpel: we dwingen de farmaceuten gewoon op de knieën.

De overheid heeft veel subsidiegeld gestoken in innovatie en in de ontwikkeling van nieuwe medicijnen. Heel goed natuurlijk, maar nu komen we er ‘opeens’ achter dat vooral commerciële bedrijven hier nu behoorlijke financiële vruchten van plukken. Daar hadden we even niet aan gedacht. Gezamenlijke inkoop wordt nu door de minister als dé oplossing gepresenteerd. Door goed in te kopen knallen de prijzen omlaag! Denkt ze.

Vraag Ahold maar eens hoe hun pogingen zijn afgelopen om Coca Cola op de knieën te krijgen. Informeer vooral ook naar hun ‘onderhandelingspositie’. Waarom ging het mis? Omdat Ahold de macht in de keten niet heeft. Die macht ligt bij de consument, die door marketing is bewerkt en het merk op het schap eist. Weg inkoopmacht. Inkoop mag de promotie van een nieuw product begeleiden, maar over de prijs valt niet te onderhandelen. Zo is het met medicijnen ook.

De minister ziet een basale inkoopwet over het hoofd. Medicijnen zijn, vanuit inkoopperspectief, in drie categorieën in te delen:

  1. Nieuwe geneesmiddelen waar nog een octrooi op zit;
  2. Medicijnen die net uit hun patent zijn gelopen;
  3. Merkloze medicijnen die door ‘Jan en alleman’ worden geproduceerd.

Inkopers hebben geen invloed op de prijs van ‘type 1’ medicijnen. Inkoop moet blij zijn met de ondernemers die het risico nemen om een nieuw middel te ontwikkelen. Bij ‘type 3’ is de invloed van Inkoop op de prijs maximaal. Veel apothekers en andere inkopers van geneesmiddelen halen inmiddels het onderste uit de kan om deze laag te houden. Gezamenlijke inkoop biedt hier weinig toegevoegde waarde meer. De potentiële winst zit in ‘type 2’ medicijnen. Inkopers in zorgorganisaties moeten heel erg hun best doen om de medewerking van de beslisser (de specialist / de dokter / de professor) te krijgen en ze functioneler te laten specificeren. De beslissers, bestuurders, apothekers en inkopers (dit noemt de minister de geneesmiddelencommissie) bepalen samen het merkbeleid. Door betere inkoopsamenwerking kan er nog wel wat worden bespaard, aldus Schippers. Die gedachte is echter vrij simplistisch. Alleen met veel geduld en een goed ontwikkeld politiek gevoel valt hier invloed uit te oefenen. De praktijk is echter weerbarstig.

De minister wil zorgverzekeraars en zorgaanbieders beter ‘uitrusten’ voor de inkoop van geneesmiddelen. De inkoopkracht binnen het systeem moet worden versterkt. De minister wil een database inrichten, waarin staat wanneer octrooien van medicijnen gaan aflopen (dus van type 1 naar type 2 gaan). Dat is volgens haar het moment om aan de onderhandelingstafel te gaan zitten. Daarbij komt het Platform Expertise Inkoop Geneesmiddelen (i.o.) om de hoek kijken. Een nieuw op te richten centraal bureau categoriemanagement voor medicijnen. Althans, daar lijkt het nu op.

Ik hoop dat de minister over een tijdje niet van een koude kermis thuis komt. Het is prima om kennis te bundelen en te delen, maar uiteindelijk zijn het de artsen die geneesmiddelen voorschrijven die de macht in de keten hebben. Inkoop is maar zelden zelf hét medicijn…

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties (1)

inkoperscafe gebruiker 26 februari 2016 09:36 uur

Wim, ik vraag me af of minister Schippers zo genuanceerd naar inkoop kijkt. Zou natuurlijk wel prettig zijn, maar zij gebruikt haar positie vooral om zaken af te dwingen. Het moet goedkoper en we gaan het geld halen, daar waar het is. Tja, typisch een reactie vanuit macht, terwijl dat juist vaak averechts werkt en tegenreactie oproept van farmaceuten. Bijvoorbeeld door Nederland minder aandacht te geven, waardoor leveringsproblemen gaan ontstaan. Ook een manier om tegengas te geven. Uiteindelijk kom je daar niet verder mee en uiteindelijk is er ook een gezamenlijk belang (een goed werkend systeem) en een hoger belang (volksgezondheid). Het kan ook anders. In de agrisector werken we samen met een 'farmaceut' en andere schakels in de keten aan het verbeteren van diergezondheid op ketenniveau. De meerwaarde van deze samenwerking leidt tot een sterkere marktpositie, de diergezondheid en dierenwelzijn gaan omhoog omdat dit integraal worden aangepakt en de meerkosten (aantal centen per dier) worden hoofdelijk omgeslagen over alle ketenpartners. Een boeiend proces, waarin eigen belang wordt gecombineerd met een gezamenlijk belang (een duurzaam vitale keten) en een hoger maatschappelijk doel: samenwerken aan economisch duurzame en antibioticavrije vleesproductie. Mijn ervaring is dat een top-down benadering een tegengesteld effect heeft van wat je beoogt en uiteindelijk is een éénzijdig op kostprijs gebaseerd inkoopmodel destructief voor iedereen. Deze race naar de bodem heeft inmiddels ook grote sociale consequenties. Kijk bijvoorbeeld naar de thuiszorg. Ergo; we zullen waarde binnen supply chains op een andere manier moeten gaan organiseren met een multi stakeholder strategie. Dat kan prima, het werkt enorm verbindend en alle commerciële kosten (sales, advies, management) kunnen met 80% naar beneden omdat niet meer relevant zijn. De kostprijs kan dus nog veel verder omlaag, alleen geven wij die niet meer weg om het product nog goedkoper te maken. Dit verborgen rendement investeren we in de community, waar de afnemer straks ook deel van uitmaakt omdat ie meedenkt over de inhoud en de propositie van het ketenconcept.

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres