Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Industriële bedrijven zien zichzelf minder investeren in 2020

Producenten denken dat ze in 2020 twee procent minder investeren dan in 2019. Zo bericht het CBS op basis van een halfjaarlijkse enquête over investeringsverwachtingen onder industriële bedrijven met tien of meer werknemers. Daarbij betreft het investeringen in materiële vaste activa, zoals gebouwen, fabrieken, machines, vervoermiddelen en computers, die ondernemers in de industrie in 2020 gaan gebruiken.

De meest actuele cijfers over gerealiseerde investeringen betreffen 2018. Industriële producenten gaven er toen 10,6 miljard euro aan uit. Momenteel denken ze in 2020 een vergelijkbaar bedrag te investeren. In de meeste grote industriële sectoren verwachten ondernemingen dat hun investeringen in 2020 marginaal veranderen vergeleken met 2019. Ondernemers in de houtindustrie (-27 procent) en in de raffinaderijen en chemie (-11 procent) verwachten de grootste dalingen.

Meer investeren

Er zijn echter ook grote branches waar producenten denken dat hun investeringen in 2020 stijgen. Voedings- en genotmiddelenproducenten verwachten bijvoorbeeld 17 procent meer te investeren. Bij ondernemers in de papier- en grafische industrie is dat 12 procent. In de elektrotechnische en machine-industrie en de bouwmaterialenindustrie treden de grootste verschillen in verwachtingen voor 2019 en 2020 op. De producenten daar denken dat ze eind 2019 ruim 40 procent meer hebben geïnvesteerd dan in 2018. Voor 42 procent van de producenten was uitbreiding in 2019 de belangrijkste reden voor investeringen. De producenten verwachten dat het hoofdmotief om te investeren in 2020 vervanging is (40 procent).

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres