Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Import uit China nam sterk af in februari en maart 2020

Het CBS meldt dat de waarde van de Nederlandse goederenimport uit China en Hongkong in maart 2020 met 9 procent is gedaald, vergeleken met maart 2019. Dat was in februari zelfs nog meer met 10 procent. In totaal was de goederenimport uit China en Hongkong in februari en maart ruim 700 miljoen euro lager dan in deze twee maanden in 2019.

China is na Duitsland de belangrijkste goederenleverancier voor Nederland. Nederlandse importeurs voerden in 2019 voor 49 miljard euro aan goederen in uit China. Zo’n twee derde deel daarvan ging als wederuitvoer het land weer uit. Het resterende deel was grondstof of halffabricaat voor onze industrie en voor binnenlandse consumptie. Door de corona-uitbraak lag de Chinese industrie vanaf eind januari enkele weken bijna stil.

Zonnepanelen
Voor een breed aanbod aan producten was de import uit China naar Nederland kleiner in februari en maart. Wat de technische producten betreft, kwamen vooral minder computers, modems en routers naar Nederland. Daartegenover steeg de invoer van zonnepanelen en halfgeleiderelementen. In februari en maart nam de Nederlandse import van zonnepanelen zelfs met bijna 75 procent toe. Bij de niet-technische producten is kleding het belangrijkst. Importeurs haalden in maart 37 procent minder kleding uit China. China is voor de kledingimport het belangrijkste land.

Olieprijs
Ook de import van buiten China en Hongkong was lager in maart 2020. De totale waarde van de ingevoerde goederen bedroeg 36,5 miljard euro. Dit was ruim 8 procent minder dan een jaar eerder. De oorzaak lag grotendeels in de sterk gedaalde olieprijs. Verder had de lagere import te maken met de gestegen economische onzekerheid door de wereldwijde gevolgen van het coronavirus.

Bron: CBS

 

 

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres